Doorgaan naar artikel

‘Sluitkool op 60 centimeter tussen de rijen’

Ron Bruin is als bedrijfsleider op bedrijf De Kerkmeer in Oudkarspel bezig met de teelt en verwerking van rode en witte kool. “En we telen ook nog aardappelen”, klinkt het met een toon die de huidige stemming weergeeft, want het product is momenteel geen cent waard.

De sluitkool staat op grond variërend van puur zand tot en met en met zware klei. Met name op die klei dwingt de droogte tot extra beregeningswerk. “We hebben er na het planten al twee keer 20 millimeter op gegooid, na ook vooraf om de grond te kunnen bewerken. Zavel is even wat opdrachtiger, dat geldt ook voor zand. Op die zandpercelen is er na het planten wel papiercellulose op gereden, tussen de plantrijen, dat is tegen het stuiven. Het materiaal houdt de verdamping ook wat tegen, maar dat zet niet echt veel zoden aan de dijk. Voor zover rrik weet helpt het niet tegen onkruid.”

De ondergrond is bij ons helemaal niet verkeerd, we laten het gewas nog even zoeken naar vocht

Vochtige ondergrond

Inmiddels is de droogte dusdanig dat de kool nu dagelijks beregend wordt, dat gebeurt in de avond en in nacht. “Met de aardappelen wachten we nog even. De ondergrond is bij ons helemaal niet verkeerd, we laten het gewas nog even zoeken naar vocht. Is het met de knolvorming nog droog, dan is het nog tijd genoeg om te beregenen. De beschikbaarheid van water is nog geen probleem.”

Laser tegen duiven

De omstandigheden zijn niet bevorderlijk voor een vlotte groei, merkt Bruin op. “Daarvoor moet de wind uit het westen komen, niet uit het oosten zoals nu vaak het geval is.” Het zet de deur ook open voor wild, waaronder voor duiven. Met linten en laser wordt gepoogd de beesten weg te houden. “Laser werkt wel, als die op een goede plek staat.”

Machinaal oogsten

De laatste planting ging in de week van18 mei de grond in. In dezelfde werkgang werd bemest met Viviphos (korrels, fosfaat) en met NTS (vloeibaar, stikstof). De rassen zijn Kilacees, Cyclone en Perfekta en daarna bewaarders als Lexicon, Storidor, Axioma en Mucsuma. De afstand tussen de rijen wordt op 60 centimeter gehouden, met het oog op machinaal oogsten. Ten opzichte van de gangbare afstand tussen de rijen, is de afstand in de rij een fractie minder, “zowat 5 centimeter”.

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ron Bruyn

Bedrijfsleider bij De Kerkmeer in Oudkarspel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin