Doorgaan naar artikel

‘Prima van kwaliteit, beter dan grondwater’

“Het was lekker verdeeld, dat is goed voor de spruiten”, reageert Marco Bos uit Biddinghuizen op de neerslag die in de afgelopen dagen is gevallen. De laatste weken was hij vooral bezig met het beregenen met water uit het IJsselmeer. “Dat water is van uitstekende kwaliteit, zelfs beter dan bronwater vanwege het zoutgehalte. Sommige stukken heb ik wel drie keer moeten beregenen om het gewas aan de gang te krijgen.”

Bos startte op 14 april met planten van het ras Abacus. Alle planten van dit ras zijn in een keer de grond in gegaan, een deel op 44 centimeter, op 40 centimeter en op 37 centimeter in de rij. De bemesting bestaat uit 300 kilo poly-kalisulfaat per hectare. Hierin zit zwavel, kali, magnesium en calcium. De stikstofbemesting is opgebouwd uit 150 kilo Kas voor het planten. Twee weken na het planten “als de planten aangeslagen zijn” wordt dit aangevuld met Urean. Die dosering gaat met een rijenbemester, waarbij de grootte is afgestemd op het betreffende ras. Ook wordt een paar weken na het planten 300 kilo K-60 gestrooid.

Last van aardvlooien

Vorig jaar waren het vooral hazen die voor de nodige problemen zorgden. Dit jaar is die druk een stuk lager. Dit seizoen komt de druk vooral van aardvlooien. “Het stikt ervan. Ik weet niet of dit probleem alleen in Flevoland speelt, maar het is een feit dat hier veel groenbemesters staan, vooral bladrammanas. Dat wordt in februari-maart geklepeld, maar daarna worden de spruiten wel een heel aantrekkelijk alternatief. Ik heb nog Calypso gespoten, maar door het schrale weer was de werking maar matig. Trips is tot nu toe nog geen probleem. Op mijn bedrijf doet Van Iperen de monitoring. Ik heb wel al een keer tegen koolmot gespoten met Affirm. Dat is ruim twee weken geleden, je zag de druk toen oplopen. Als gevolg van de neerslag zie je nu wel dat het onkruid snel gaat kiemen. Ik ga twee keer aanaarden en in combinatie met de snelle groei van de spruitenplanten moet het onkruid er dan wel onder blijven. En anders gaan we er nog even met de lange hak door om het laatste onkruid op te ruimen.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Marco Bos

Spruitenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin