‘Onkruid over het doek aanpakken remt pittig af’

Maarten Botman in Wervershoof gaf in maart aan te wachten op droog weer, zodat hij aan de gang kon met het planten van onder andere bloemkool en broccoli. Zijn gebeden zijn overdreven goed verhoord.

“Twee weken geleden viel er nog 10 tot 15 millimeter en gisteren 3 millimeter”, meldt hij op 25 mei. “Het gewas frist daar wel van op, maar dat beetje vocht is natuurlijk ook zo weer weg. We zijn nu aan het beregenen met twee of drie haspels. We doen het nu vooral ’s nachts, en daarnaast in de avond en vroege ochtend. Je wordt er onderhand wel wat moe van: zelfs gewassen die vijf weken in de grond staan, moet je water brengen. Planten die net in de grond staan, moet je twee keer beregenen, anders slaan ze niet aan. De grond is zo verschrikkelijk droog, net beton.”

Oogst bloemkool

“Met de oogst van bloemkool zitten we wel mooi op schema. De kwaliteit is goed, wel zie je hier en daar dat de vroegste plantingen niet altijd onder de meest gunstige structuuromstandigheden de grond in gingen. We zijn pas op 20 maart gestart met het planten van bloemkool, en op 20 en 21 maart met broccoli en sluitkool.”

Mini-schermen broccoli

Op dinsdag 26 mei startte Botman met het snijden van de eerste broccoli. “Dat zijn mini-schermen van 10 tot 12 centimeter diameter, voor op schaaltjes.” Het ras is Sirtaki. “Daar moeten we twee of drie keer doorheen. Het gewas is wat ongelijk vanwege de grondstructuur, en met potplanten moet je altijd wel vaker dooroogsten. Met kluitplanten zijn de banen een stuk gelijker. Bovendien knapt het land verder op met elke dag die je later plant. Dat verschil zie je in het gewasbeeld.”

Beperk je het schermgewicht tot 400 gram, dan gaat het goed

Botman verwachtte eind mei dat de prijs voor broccoli nog wel een tijdje goed zal blijven. Er zijn niet zo veel telers die Sirtaki hebben, omdat het ras makkelijk kattenogen kan geven, beargumenteert hij. “Maar beperk je het schermgewicht tot 400 gram, dan gaat het goed.”

Over vliesdoek spuiten

Positief is hij ook over de uitkomst van enkele proeven met de bestrijding van onkruid waarbij door het vliesdoek heen is gespoten. “Daarmee kon ik melde en vooral perzikkruid pittig afremmen. Vorig jaar had ik best wat onkruiddruk, dit jaar staat het er een stuk schoner bij. De bespuiting moet dan wel vroeg op een vochtige ochtend gebeuren, als het doek nog nat is. Dus niet meer bestrijden voor het doek leggen, maar het onkruid aanpakken met Lentagran plus een beetje Centium en wat Butisan.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.