‘Ice Wave, Ice Music, en nog meer Ice-dingen’

We zijn op 18 mei gestart met snijden ijsbergsla. Dat is iets eerder dan we aanvankelijk dachten, vertelt Ton Moors in Wieringerwerf. “Normaal beginnen we een week later.”

De eerste planten werden op 12 maart geleverd en gingen rond 20 maart de grond in. “Dat was het ras Ice Music, die mooi vroeg gezaaid was. We hebben die planten toen na ontvangst op het erf gezet, zodat ze konden afharden.” Het was echter niet de bedoeling om met Ice Music te starten, maar met Ice Wave. “Dat bleek achteraf. Je hebt zo veel van die Ice-dingen, en ik had de vertegenwoordiger even niet meer gesproken. Ik heb toen maar gekozen voor Ice Music. Maar met Ice Wave waren we misschien nog wat eerder geweest.”

Motor vastgelopen

Sinds half april is er rond Wieringerwerf alles bij elkaar zo’n 60 millimeter water gevallen. “Mooi, maar te weinig. We zijn nu continu met 2 haspels aan het beregenen: een installatie draait in de ijsbergsla, de andere in de knollen en in het pootgoed. Er hadden eigenlijk 3 haspels moeten draaien, maar op een installatie is de motor vastgelopen. Ik had een oude stationaire motor gekocht. Die was niet al te best, dat ding zoop olie, en heeft nu dus de geest gegeven.” De watervoorziening is geen probleem, met het IJsselmeer onder handbereik. Voor de pootaardappelen wordt echter grondwater gebruikt. “Ga je daarin met oppervlaktewater beregenen, dan komen ze je ophangen…”

Verschil in oogstvensters

Er wordt nu gesneden in drie rassen tegelijk. “We zijn begonnen met de eerste Eduardo’s, daarnaast zitten we in Lieberkin en Skindel. Skindel is wat sneller met een beperkt oogstvenster, Eduardo is wat trager met een wat langer oogstvenster en Lieberkin zit daar tussenin. Met Lieberkin gaan we het hele seizoen door, Skindel planten we nu (25/6) niet meer. Die komt weer terug in de laatste plantingen, dan in de plaats van Eduardo.” Het planten gaat met een Basrijs bandenplanter voor perspotten.

Ingewikkeld apparaat

Moors is behoorlijk tevreden over de onkruidbestrijding. “Dat gaat behoorlijk goed, met Kerb en Bonalan die we inwerken. Verder werken we met een Robovator schoffel voor het onkruid in de rij, we hebben hem nu voor het derde seizoen. Hij kan goed werk leveren, maar je moet wel goed weten waarmee je bezig bent. Ik vind het een ingewikkeld apparaat, is er wat loos dan is het lastig om te ontdekken wat er precies aan de hand is. Zou de schoffel wat eenvoudiger af te stellen zijn, dan zou het helemaal áf zijn.”

Rupsen gevaarlijker

Wat de insecten betreft zijn bladluizen nu het minste probleem. “We vinden ze wel, maar ze zijn goed te bestrijden met Movento. Rupsen zijn gevaarlijker. Hou je die even niet in de gaten, dan kunnen ze een probleem gaan vormen. We zetten Tracer en Bacillus thuringiensis in, vooralsnog zijn we de rupsen daarmee de baas.”

Voldoende personeel

De personeelsvoorziening is geen probleem meer. “In begin was dat nog wel het geval. De mensen gaan ook steeds meer aan de gang in de tulpen en in de pioenen. Dat is geen probleem als je net begint met sla snijden. Maar trekt de productie echt aan, dan wil je ook dat je niet vastloopt vanwege een tekort aan mensen. Dat was even spannend, maar dat is nu niet meer aan de orde.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.