teeltgeluid

‘Prijsvorming witlof is netjes’

Reinier en Jasper Selles waren vorig week net klaar met de trek van het eerste perceel met ras Flexine.

“Met wat phytophthora, daarom varieerde de productie soms behoorlijk”, vertellen de twee broers gezamenlijk via hun telefoon op ‘handsfree’. “Je kunt wat waterstofperoxide aan het proceswater toevoegen, verder kun je er weinig aan doen.” In week 23 komt het tweede perceel aan de beurt, een proeftrek met wortels van deze teelt zag er een stuk beter uit. “Uiteindelijk weet je niet hoe het in werkelijkheid gaat uitpakken, maar vooralsnog hebben we er vertrouwen in.”

Sturen op vraag

De watertemperatuur in de trek begint met zo’n 18 graden, eindigend op zo’n 14 graden. “Dat is een gemiddelde, want we sturen op de vraag. Soms heb je 18 trekdagen nodig, dan weer 23. Als we de trek moeten stilzetten, kan de temperatuur wel teruglopen naar 8 graden.” De prijsvorming is netjes. “Dat zal deels een corona-effect zijn, maar ook omdat de productie wat lager ligt. Het lijkt erop dat daarmee onderaan de streep iedereen het beste af is.”

Georganiseerde misdaad

De stemming is aanzienlijk minder als het om de klapkratten gaat die begin maart op het bedrijf werden gestolen. De broers zijn niet de enigen, want meer telers hebben op deze manier een flinke schadepost opgelopen. “Het is gewoon een ramp”, betitelen de broers, “want je kunt er niets aan doen.” Camerabeelden – zo die al zouden bijdragen aan de oplossing van de diefstal – zijn er niet. “Het enige wat we hebben gezien is dat ze zelfs een pallet witlof hebben gekiept om nog meer kratten in handen te krijgen. Georganiseerde misdaad, dat is het.”

Eerste witlof gezaaid

In het weekend van 16 mei is de eerste witlof weer gezaaid. Dat gebeurt bij ‘vaste’ akkerbouwers in de Noordoostpolder. Het nieuwe ras Beguine is deze keer in de plaats gekomen van het ras Ecrine. “Dat ras heeft een kropvorm die in de richting gaat van Topscore, maar dan in het vroeg.” Daarna volgen de rassen Flexine en Topscore.

Auteur Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.