teeltgeluid

‘Opening horeca is goed voor vraag naar lollo’s’

“De markt voor ons soort van bladgewassen als lollo rossa en bionda en eikenbladsla trekt voorzichtig aan”, stelt Mart Boender in Piershilop 27 mei vast.

“De handel wordt actiever. Het feit dat met Pinksteren de horeca weer voorzichtig open mag, heeft daar zeker mee te maken. Verder is de Ramadan voorbij en zien we de handel naar het Midden-Oosten daardoor wat aantrekken. Al met al gaat het dus de goede kant op en daar zie je iets van terug in de prijsvorming”, analyseert Boender.

Ondergrond goed vochtig

Teelttechnisch verloopt het, ondanks de droogte, goed. “De ondergrond is hier nog goed vochtig, maar je moet na het planten natuurlijk wel beregenen en bij blijven houden. Bij ons liggen beregeningsbuizen, dus wij kunnen dat doen wanneer we willen.”

Lees verder onder de foto

De oogst startte voorzichtig op 5 mei en loopt momenteel wat achter, omdat de vraag tot op heden wat tegenviel. - Foto: Marc Heeman
De oogst startte voorzichtig op 5 mei en loopt momenteel wat achter, omdat de vraag tot op heden wat tegenviel. - Foto: Marc Heeman

Zwartgallige gedachte

Sinds de eerste planting op 17 maart werd volgens plantschema om de tien dagen geplant. De oogst startte voorzichtig op 5 mei en loopt momenteel wat achter, omdat de vraag tot op heden wat tegenviel. Nu die begint aan te trekken, verwacht Boender toch nog al het oogstbare tijdig weg te kunnen snijden. “Anders zullen we misschien moeten frezen, maar dat vind ik zo’n zwartgallige gedachte, daar gaan we niet vanuit.”

Druk van bladluizen

De mechanische onkruidbestrijding verloopt vlekkeloos, wel was inmiddels een bespuiting tegen bladluizen nodig. “Ik heb vorige week een paar groene perzikluizen gevonden”, aldus Boender op 27 mei. “Onze rassen zijn allemaal Nas-0 resistent, maar niet resistent tegen de groene perzikluis. Dat blijft dus opletten, want ik hoor ook in bijvoorbeeld suikerbieten en aardappelen dat daar de druk van bladluizen hoog is.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.