weblog

‘Corona heeft grote impact op aspergesector’

Eigenlijk zou ik het liever over iets anders hebben, maar ik kan er niet omheen: de coronacrisis. De impact op de aspergesector is groot.

De meeste telers hebben onvoldoende personeel en de horeca-afzet is weggevallen. Gelukkig is de vraag vanuit de retail ‘super’ en viel Pasen met goed weer midden in de productie.

De goede verkoop met Pasen werkt verzachtend en de thuisverkoop is ook hoger gebleven, maar het compenseert de weggevallen vraag niet. Ook een afzetkanaal als marktkooplui is weggevallen. Dat was juist een prima kanaal voor Klasse II-product.

Tekort aan personeel, lagere productie

Onze productie dit seizoen ligt in ieder geval lager dan mogelijk. Zo hebben wij onze vorig jaar geplante percelen niet geoogst, omdat we toen nog onvoldoende personeel hadden. Onze groene hebben we tot nog toe twee keer geklepeld, omdat er geen (horeca)vraag naar was. Als ik dit half mei schrijf, verwacht ik dat dit in de retail nog zal omslaan, want het Spaanse en Italiaanse seizoen loopt daar op zijn einde. We gaan ze vanaf nu in ieder geval wel oogsten, ook omdat we nu wel voldoende personeel hebben. Als dat gaat lopen, geeft dat nog wat verlichting.

Aspergetelers krijgen hun gemiste omzet in geen enkele regeling gecompenseerd

Compensatieregeling

Ik vrees wel dat wij als aspergetelers onze gemiste omzet in geen enkele regeling gecompenseerd zullen krijgen. Ik mis ook de oproep van onze minister om toch vooral Nederlands product te kopen. In Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland hebben de ministers wel een nadrukkelijke oproep gedaan om ‘eigen’ product te kopen. In Nederland is het gebleven bij een vrij algemene campagne voor lokale producten.

Ik vind dat er ook in die zin meer steun mag zijn voor Nederlandse (asperge)telers die toch een deel van hun omzet zien wegvallen. Ook supermarkten hebben in deze een verplichting aan hun Nederlandse toeleveranciers.

Effect corona volgend seizoen voelbaar

Al met al zal iedere teler dit jaar minder omzet halen dan zonder corona het geval zou zijn geweest. Ik denk zelfs dat zonder corona het seizoen tot nu toe redelijk tot goed zou zijn, maar daar koop je natuurlijk niets voor. Het is afwachten welke gevolgen dit seizoen zal krijgen, maar dat het – na twee al matig verlopen seizoenen – effecten op bedrijven of arealen zal hebben, dat staat voor mij wel vast.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.