teeltgeluid

‘Drie keer folie van minitunnels gehaald’

Omdat ze bij Teboza al zeer bijtijds met het opploegen van de ruggen zijn gestart, is het gelukt om alles bijtijds op te ploegen.

“We hebben daar naartoe gewerkt”, zegt Bert Peeters op 17 maart. “Je weet dat het in januari, februari meestal wel een periode veel regent, zodat je het veld niet op kunt. Dit jaar was dat in februari het geval, maar toen hadden we alles al onder de folie liggen en ook de minitunnels al gezet.
Eigenlijk is dat allemaal perfect gegaan. Wel hebben we daar drie keer voor zo’n stormachtig weekend de folie die over de tunneltjes lag vanaf gehaald, zodat die niet kapot of weg waaide.”

Kort seizoen blaastunnels

Teboza heeft ze zelf niet, maar bij aan Teboza leverende telers staan wel behoorlijk wat blaastunnels. “In de tweede week van maart zijn die ze alsnog gezet. Het wordt dus een kort seizoen voor de blaastunnels, maar met de temperaturen van deze week zullen snel flink wat productie geven. Hopelijk blijkt straks dat het toch nog rendabel geweest is om ze te plaatsen.”

Eerste asperges uit verwarmde minitunnels

Op 16 maart de eerste asperge uit onverwarmde minitunnels geoogst. De eerste uit verwarmde minitunnels werden in de eerste week van maart al geoogst. “De kwaliteit uit de minitunnels is goed en de productie gaat nu snel omhoog. De grond is goed vochtig, geleidt goed en er is nu volop zon. Dan gaat het hard.”

Oogst kasasperge

In de kas zit de productie inmiddels op zo’n 10 ton per hectare en nadert de oogst zijn einde. “Ik denk dat we daar nog een tot twee weken zullen steken”, aldus Peeters op 17 maart. “De kwaliteit is steeds goed geweest, de prijsvorming lag in lijn van de verwachtingen.”

Proef met groen-witte folie

Vorig jaar werd op proef op kleine schaal groen-witte in plaats van zwart-witte folie gelegd. “Je kunt concluderen dat het effect van groen-witte folie niet anders is dan van zwart-witte folie. Vooral rond de lichtdoorlatendheid hadden we vragen, maar die is precies hetzelfde. Dus als er een moment zou komen dat we voortaan groen-witte moeten gebruiken, dan is dat geen probleem. Het vergt natuurlijk wel weer een extra investering.”

Zie ook ‘Geen enkel risico, extra hygiëne maatregelen’

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.