teeltgeluid

‘Dat was even doorbijten met Ecrine’

Na het overlijden van hun vader in 2015 waren Reinier (22) en Jasper (20) Selles ineens de jongste witloftelers van Nederland.

Ze telen jaarrond in IJsselmuiden waar ze ook de wortels sorteren en bewaren. “De ondermaat loopt van 3,25 tot 4 centimeter, dat hangt af van de grofheid van de partij”, vertelt Reinier. Wel zat er dit jaar een enkele partij bij met tweewassigheid. “Dan zit je ineens met een andere maatverhouding.” Verder speelt Pythium parten. “Je ziet het in bijna alle partijen. Dat hangt ook af van hoe vuil de wortels zijn. Gelukkig is het effect op de productie beperkt. We hebben daarom nog geen maatregelen getroffen. We trekken kunststof Ditom-bakken, we denken dat dit ook gunstiger is dan houten trekbakken.”

Uit proeftrekken blijken die partijen wat wisselend, soms zit er wat phytophthora in

Proeftrekken Flexine

De broers startten rond 1 december met de oogst van Ecrine. Dat was even doorbijten; in een deel van de wortels zat redelijk wat Pythium. “Die zijn onder slechte omstandigheden gerooid. Gelukkig waren we er in twee weken doorheen.” De broers trekken nu Topscore. “Daar komt een goede bak witlof vanaf.” Over ruim een week volgt Flexine. “Uit proeftrekken blijken die partijen wat wisselend, soms zit er wat phytophthora in. Het is wel gunstig dat de wortels flink veel haarwortels maken.”

Auteur Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.