weblog

‘Weg met datumcodering’

Datumcodering op groenten en fruit. In mijn ogen dient het geen enkel doel en draagt het alleen maar bij aan onnodige voedselverspilling.

Dat onderwerp staat hoog op de agenda van de overheid, maar door de verplichte datumcodering op groenten en fruit dragen ze er zelf aan bij. LTO is gevraagd mee te denken over terugdringen van voedselverspilling. Ik wil op persoonlijke titel daaraan wel mijn bijdrage leveren, maar alleen als we stoppen met datumcodering.

Praktijksituatie

Want wat is de praktijk? Sluitkool, bloemkool of ijsbergsla zijn goed houdbare producten, maar we zijn verplicht een THT-datum te vermelden. In de praktijk wordt bij het verwerken van dit soort producten ook vooruit gewerkt en zo komen er verschillende THT-data op partijen die op dezelfde datum worden verwerkt, maar op een andere dag worden geleverd. Niemand die dat merkt, want de houdbaarheid is er niet minder om, maar als bij de consument het product één dag na de THT nog in de koelkast ligt, gooit die het weg, omdat die het product (ten onrechte) niet meer vertrouwt.

Probleem verleggen

De datumcodering is er vooral voor de supermarkten om de vaak jonge schappenvullers een houvast te geven wanneer ze een product uit het schap moeten halen. Daardoor wordt dus veel verspild, en omdat veel supermarkten nog steeds groenten niet koelen. Tegenwoordig proberen ze met kortingen tegen of op de THT verspilling wel te beperken, maar dan moet het dezelfde dag gegeten worden, anders gooit de consument het alsnog weg, probleem verlegd …

Extra kosten

Daar komt nog bij, als de THT-datum niet klopt, krijg je gewoon alles weer terug, ook al ging het om het verkeerde kaartje of een verkeerd geprint stickertje.

Voor groenten en fruit biedt de THT-datum geen enkel voordeel, dus gewoon mee stoppen!

Ik weet het, dat moet gewoon kloppen, maar overal gaat weleens iets mis. In dit geval brengt dat nog extra (onnodige) kosten met zich mee ook. Kortom, voor groenten en fruit biedt de THT-datum geen enkel voordeel, dus gewoon mee stoppen!

Of registreer je om te kunnen reageren.