teeltgeluid

‘Puzzelen naar een gezonde teeltwijze’

Voor Peter Appelman in het Noord-Hollandse Stompetoren is dit de rustigste tijd van het jaar.

“We besteden nu de meeste tijd aan het uitleveren van bewaarkool. Met name de middelmaten lopen goed weg. Je komt wel wat meer ‘rotstrukken’ tegen dan gebruikelijk, vanwege de natte omstandigheden tijdens het snijden”, aldus Appelman op 5 februari.

Grondbewerking met ecoploeg

De grootste verandering voor het komende seizoen is de aanpak van de grondbewerking. “We hebben vorig jaar op zo’n 25 hectare ervaring opgedaan met de ecoploeg van Koeckhoven. Dat is goed bevallen en dit jaar gaan we bijna alles met deze ploeg bewerken. Nu hebben vrijwel alles nog in de groenbemester liggen, maar als de grond het toelaat, gaan we aan de slag met dat te bewerken met de ecoploeg. Alleen de zwaarste percelen hebben we al gespit. In totaal hebben we zo’n 50 percelen.”

Vroegste rassen

De vroegste plantingen broccoli en sluitkool verwacht Appelman begin maart te planten. “Bij broccoli beginnen we met het ras Cuba als 96-trayplant. Daarna volgt tot in de herfst Ironman. Bij sluitkool beginnen we bij de wittekool met Traction, Vivaldi en Perfecta. Bij bloemkool starten we in april met 228-trayplanten met Guideline en Aerospace.”

Aanpak plantgezondheid

Als grote uitdaging voor de komende jaren ziet Appelman het vinden van de juiste aanpak als het om plantgezondheid gaat. “Het is een gegeven dat we steeds minder chemische middelen voorhanden krijgen. Een recent voorbeeld daarvan is het wegvallen van Folio Gold. We moeten het dus zoeken in andere zaken en het is een soort puzzel om door het combineren van verschillende stukjes tot het resultaat van een gezonde plant te komen. Dat ecoploegen is daar een voorbeeld van, want daarmee verstoor je het bodemleven niet en je krijgt meer organische stof in de grond. Bij de bemesting ligt nu de focus vooral op NPK, maar we moeten veel meer gaan kijken naar de spoorelementen. We zijn begonnen met het strooien van verse kalk en we werken al meer met bladmeststoffen. Het zijn allemaal de spreekwoordelijke kleine beetjes die ertoe bij moeten dragen aan een gezonde en maatschappelijk verantwoorde teeltwijze.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.