teeltgeluid

‘Maasklei mooi op vochtcapaciteit’

“Momenteel zijn we bezig met het maken van stekken en het planten van rabarber. Volgende week beginnen we in de kas weer met planten van Chinese kool”, aldus Wim van den Eertwegh in het Limburgse Kessel op de donderdag 20 februari.

De teelt van rabarber is voor Van den Eertwegh niet nieuw, hij teelt buiten Frambozen Rood, deels vervroegd met folie. De teelt in een tunnelkas met Goliath is voor hem wel nieuw. Dan gaat het om vervroegde rabarber, waarvan vanaf begin december drie ronden worden ingezet. “Vandaag krijgen we iemand van ZON fruit & vegetables op bezoek. Die willen graag meer rabarber onder het label van PlanetProof. We gaan kijken waaraan we dan moeten voldoen en hoe we dat kunnen aanpakken.” Voor die vervroegde teelt plantte hij een nieuw perceel net voor carnaval. “Dat moet nu wel, want sommige ogen beginnen al uit te lopen. Als die te ver zijn, dan loop je de kans dat de plant na uitplanten in rust gaat.”

Planten in de kas

Het planten van Chinese kool in de kas start op donderdag 27 februari en een week later volgt de tweede planting. “Vorig jaar was dat een week eerder, maar toen was de instraling hoger waardoor de planten sneller groeiden. Nu zitten we op ons normale plantschema.” Het ras is Manoko.

Voor de vervroegde rabarberteelt plantte Wim van den Eertwegh net voor carnaval een nieuw perceel. “Ze moeten de grond in, want sommige ogen beginnen al uit te lopen.” - Foto: Stan Verstegen
Voor de vervroegde rabarberteelt plantte Wim van den Eertwegh net voor carnaval een nieuw perceel. “Ze moeten de grond in, want sommige ogen beginnen al uit te lopen.” - Foto: Stan Verstegen

Klei op vocht

Buiten staat de eerste planting voor de tweede week van maart op de rol. Daar zijn de eerste drie plantingen ook Manoko, gevolgd door Emiko. In de vroegste plantingen komt ook Preduro, een nieuw ras van Takii. “Dat ras zou nog minder schotgevoelig zijn dan Manoko.” Meriko van Bejo zal in heel het buitenseizoen beproefd worden.

De kleigrond in Kessel is mooi op vochtcapaciteit. “Vorig jaar was het veel droger. Sinds een week of twee zie je op onze Maasklei de drains weer lopen. Op de zandgronden hier in de buurt is dat nog niet het geval. Daar is het dus nog steeds aan de droge kant.”

Japanse haver

In de kas zaait Van den Eertwegh na de teelt van Chinese kool Japanse haver. “Dat voorkomt aaltjes en is goed voor het bodemleven en de organische stofvoorziening. Hoewel Chinese kool maar zes weken in de grond staat, is het toch oppassen voor een aaltjesbesmetting als je steeds alleen maar vroege Chinese kool hebt staan.” De Japanse haver wordt daags voor het planten gefreesd en vervolgens worden plantgaten gemaakt. “Op die manier krijgt onkruid geen kans. Als je de grond eerder plantklaar legt, kan dat wel een probleem worden.”

Folie in de bomen

In zijn aspergeteelt heeft Van den Eertwegh nog niets gedaan. “Gelukkig maar, want met die twee stormen was dat niet goed gegaan. Er zijn collega’s die al folie en sommige zelfs al minitunnels hadden staan. Daar is de brandweer aan te pas moeten komen om het plastic uit de bomen te halen…” Het effect van folie is tot nu toe ook miniem. “Het is wel relatief warm, maar er is geen instraling. Daar moet je het toch van hebben om de grond op te warmen en de aspergeplanten actief te krijgen. Ik denk dat we na de carnaval in de asperges wel aan de slag zullen gaan.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.