teeltgeluid

‘Bewaarrot is bij peen nog geen item’

“Ja, vraag genoeg”, zegt José Waverijn in het Zeeuws-Vlaamse Phillipine begin februari. “Maar de prijzen houden niet over met zo’n 13 cent per kilo voor kwalitatief goede peen.”

“Goede partijen zijn dus makkelijk te verkopen, alleen tegen te lage prijzen. Er zijn ook wel spoelers die vragen om een partij te mogen voorspoelen en dan een prijsafspraak willen maken voor een hele partij. Kortom, er zit wel beweging in de markt”, aldus Waverijn.

Stroeve biologische markt

De markt voor biologische peen verloopt daarentegen heel stroef. “Ikzelf heb het nog niet aan de hand gehad, maar ik hoor wel geluiden dat spoelers vragen naar biologische peen. Daarbij worden prijzen van 30 cent genoemd, maar of dat ook haalbaar is, moet ik nog ondervinden. Er zijn in ieder geval vrij veel partijen van wat mindere kwaliteit, door muizenvraat en vlekjes. Het percentage tarra is daardoor vrij hoog.”

Wisselende bewaarbaarheid

Ook ten aanzien van de bewaarbaarheid van de gangbare peen, zijn de partijen wisselend. “In grote lijnen zijn de vroeg gerooide partijen beter bewaarbaar dan de latere partijen. Die stonden veel langer in de natte grond. Je ziet daar kleine plekjes met bewaarrot ontstaan. Dat is nog geen item, maar dat kan het wel worden. Afhankelijk van hoe de markt zich ontwikkelt, kun je dan voor de keuze komen te staan ze toch maar verkopen, ondanks dat de prijzen niet goed zijn. Maar als de markt aantrekt, kunnen ze ook al weg zijn voordat er echt problemen gaan ontstaan”, stelt Waverijn op 6 februari vast.

Grond nog te nat

Aangezien de grond nog te nat is, is er van buitenactiviteiten nog geen sprake. “Vorig jaar hebben we in februari de eerste 15 hectare gezaaid, maar of we dat dit jaar halen, vraag ik me af. Op dit moment is het in ieder geval nog te nat. Deze week kregen we hier nog tussen 25 en 30 millimeter neerslag.” Als de grond bekwaam is, wordt het ploegen, ruggen trekken en zaaien. De vroegste rassen zijn Laguna en Nerac. Zo nodig wordt er vooraf nog wat patentkali gestrooid. De overige bemesting volgt pas gedurende het groeiseizoen.

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.