Doorgaan naar artikel

‘Zacht weer verstoorde bloemkoolmarkt’

Week 46 was de volle laatste productieweek voor hun Nederlandse bloemkool, vertelt Teun Laan van P.J. Laan & Zn in Andijk.

Week 47 was een afrondingsweek in Nederland en de eerste oogstweek in Spanje. “In week 48 was die Spaanse kool in Nederland, in deze week gaan voor de meeste retailers ook de seizoenscontracten vanuit Zuid-Europa in. De leverzekerheid voor Nederlandse bloemkool is niet zeker meer, met een kwaliteit die daarnaast minder exportgeschikt is.”

Rumoer in de polder

Laan schetst een jaarlijks herhalend patroon, dat je zou kunnen betitelen als ‘volgens het boekje’. Toch was er deze keer nogal wat rumoer in de polder, signaleert hij. “Diverse collega’s hadden er in hun planning op aangestuurd ook in december nog veel bloemkool te leveren. Door het zachte weer was deze kool al oogstrijp in de weken 47 en 48. Daar kwam toevallig een aanvoerpiek van vroege Franse bloemkool bovenop. Dat alles bij elkaar zette de markt in die overgangsweek onder druk. Dat is dan niet te vermijden.”

Als bedrijf probeer je de aanvoer zo te sturen, dat de overgang zo vlot mogelijk verloopt, geeft Laan aan. “Lokaal lukt dat nog wel, maar onder omstandigheden als in week 48 heb je ook te maken met de internationale marktsituatie. Nu is de Hollandse bloemkool nagenoeg op, neemt de Franse aanvoer af, en is er weer rust op de markt”, aldus Laan op 11 december.

Goed groeiseizoen

De productie in Spanje verloopt goed. “We hebben tot nu toe een goed groeiseizoen gehad. Met af en toe regen, maar dusdanig dat we ons goed aan het plantschema konden houden.” De eerste plantingen gingen in augustus de grond in, momenteel oogsten ze het ras Clarina.

Negatieve coronatest

Op personeelsvlak loopt het ook goed door. “Zonder coronagevallen. Mijn broer Manus en ik worden ook frequent gecontroleerd. We vliegen om de beurt voor een week naar Spanje, je moet bij aankomst altijd over een negatieve coronatest beschikken die niet ouder is dan 72 uur.”

Auteur Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Teun Laan

bloemkool- en broccoliteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin