Doorgaan naar artikel

‘Voor 60’ers betalen ze toch effe iets meer’

Volgens planning zat alle bewaarkool bij De Kerkmeer in Oudkarspel op 30 november in de koelcellen. Het oogsten ging volgens bedrijfsleider Ron Bruyn vrij goed.

“De wielen liepen af en toe wat dieper door de klei. Nee, overdreven nat was het niet, maar toch zag je de trekkers af en toe wel wat zakken, zeker op het gespitte land.” Tot ‘vastlopers’ leidde dat in ieder geval niet.

Machinale oogst

Dit seizoen werd 30% van de bewaarkool machinaal met een Asa-Lift klembandrooier gesneden en 70% met de hand. “De machinaal geoogste kool is voor de korte bewaring. We zijn tevreden over hoe het met de machinale oogst verlopen is.” Eerder werden de V-snaren in de opvoerbek al wat dichter bij elkaar gezet, zodat de kool voor het afsnijden wat beter opgenomen wordt. “Een volgende aanpassing is nog een extra hoekband tussen de al aanwezige hoekband en afvoerband. “Op die manier raken we nog wat extra blad kwijt dat niet in de kisten terechtkomt. Dat omblad kan in de bewaring alleen maar gaan smetten, daar zit je natuurlijk niet te wachten.” Voor de realisatie, om ruimte te maken, wordt de huidige afvoerband die dwars achter de trekker loopt vervangen door een band die 50 centimeter langer is.

Respectabele producties

Uiteindelijk vielen de geoogste hoeveelheden kleiner uit dan vorig jaar, maar desondanks gaat het toch nog om respectabele producties. “Bij rodekool zitten we op 75 tot 90 ton per hectare, bij wittekool op 90 tot 130 ton. Bij rodekool zitten er ook best veel rond 85 ton, dan praat je overwegend over de 60’ers. Daar betalen ze toch effe iets meer voor, dus echt verkeerd is het niet.”

Grip op schimmels

Kwalitatief is de kool beter te bewaren dan vorig jaar. “Je vindt heel af en toe een spikje Alternaria of Mycosphaerella, maar dat mag geen naam hebben. We hebben daar wel ons vaste spuitschema op losgelaten, met goede resultaten. Vorig jaar was de schimmelaantasting best heftig, ondanks dezelfde aanpak. Blijkbaar heeft het relatief warme najaar met nauwelijks koude nachten toch geen slechte invloed op de kool gehad.”

Effect lockdowns

Qua handel in kool toont Bruyn zich minder tevreden. “Daar hadden we meer van verwacht. Het prijsniveau van rodekool is nu 18 tot 20 cent per kilo. Bij wittekool wordt voor de grote kolen 12 cent per kilo betaald en voor de kleinere 18 cent. Daar moet dan nog twee cent verpakkingskosten vanaf.”

Vraag industrie

Ook is er vanuit de industrie (nog) geen vraag. “In juni was het bij onze koolverwerker een gekkenhuis, toen konden we de kool niet aangesleept krijgen. Zelf hebben ze aan het begin van dit seizoen ook meer geplant, misschien dat dit ook meespeelt. Normaal verwachten we aan hen in deze periode te kunnen leveren, maar dat is nu helemaal niet aan de orde.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ron Bruyn

Bedrijfsleider bij De Kerkmeer in Oudkarspel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin