Doorgaan naar artikel

‘Gelukkig komen er weer meer kilo’s aan’

Spruitkoolteler Marco Bos uit Biddinghuizen (Fl.) was vorig week volop bezig met de oogst van het ras Cobelius. “De kwaliteit is prima”, klinkt het enthousiast.

De productie van 25 à 26 ton per hectare mocht wel wat hoger zijn. “Een tonnetje of 30 is voor deze tijd eigenlijk wel normaal. De kiloprijs zit gemiddeld rond 45 cent. Dat is ook echt wel nodig om kostendekkend te zijn. Gelukkig komen er nu weer wat meer kilo’s aan.”

Fijne maat

De hoofdreden voor de matige productie is de relatief fijne maat van de spruiten. Dat is een constatering die al een behoorlijke tijd bij meer collega’s van Bos te horen is. “Eind oktober plukte ik de laatste Abacus, daarna volgde Hey Melis. Die waren ook aan de fijne kant, toen met zo’n 60% A- en 40% B-spruiten”. Het is gissen naar een sluitende verklaring. “Oktober was relatief donker, maar of dat de oorzaak is?

Laatste bemesting

Na Cobelius zit hij de rest van het jaar in Steadia, daarna volgen rassen als Martinus, Platinus en als laatste Albarus. “Van Martinus ziet de sortering er goed uit. Platinus is nog superfijn, daar zitten nog maar D-tjes aan. Albarus staat er ook nog fijn bij. Ik heb in week 47 nog bijbemest met 225 kilo KAS per hectare op de Albarus en met 150 kilo KAS op de rest. Steadia moet je eten geven om gele blaadjes te voorkomen en de rest moeten ervan groeien om productie te maken. Dat was wel de laatste bemesting, want anders worden de spruiten te vorstgevoelig.”

Snel ploegen

Vrijkomend spruitenland wordt zo snel mogelijk geploegd. “We krijgen redelijk droog weer. Misschien begin ik eind deze week nog met ploegen en anders zeker volgende week”, aldus Marco Bos op 25 november.

Auteur Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Marco Bos

Spruitenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin