Doorgaan naar artikel

‘Er stond voor veel geld op die paar pallets’

Op 30 oktober oogstte Paul Janssen in Hunsel zijn laatste courgette van dit seizoen. Uitermate tevreden over het afgelopen seizoen is hij niet, maar ontevreden ook weer niet.

“Over heel het seizoen bekeken waren de productie en de kwaliteit goed. Iets zeggen over de prijsvorming vind ik lastig, maar door de laatste weken van het seizoen mag ik ook zeker niet gaan klagen. Om het spectaculair te noemen, klopt ook weer niet, we zijn in ieder geval boven de kostprijs uitgekomen.”

Lange oogstperiode

Janssen vervolgt: “We hebben onze afnemers opnieuw goed kunnen bedienen en aan het einde van het seizoen waren de prijzen door tekorten elders heel goed. Omdat we hier geen nachtvorsten gehad hebben, konden we ook lang blijven oogsten. Daarom zijn we in de herfstteelt op 10 tot 12 vruchten per plant uitgekomen. Dat is een goed resultaat.”

We hebben onze afnemers opnieuw goed kunnen bedienen en aan het einde van het seizoen waren de prijzen door tekorten elders heel goed

Vol vertrouwen

In de zomer was het door de hoge temperaturen wel veel snijden, maar tegen matige prijzen. “Dat is wel inherent aan courgette. Vroeg zomer en in het najaar waren de prijzen wel goed. Alleen, hoe dat verloopt, weet je van te voren nooit, en we hebben gelukkig veel vaste afnemers. Door al het beregenen en de pieken in de oogst hebben we ook veel werk gehad, maar al met al gaat het eigenlijk wel goed, ook met ons bedrijf in zijn geheel. Dus volgend jaar gaan we vol vertrouwen verder met waar we mee bezig zijn en telen we weer een seizoen lang courgette.”

Wegzakkende prijs

In de laatste week van oktober zakte de prijs geleidelijk weg en liep de kwaliteit van de courgettes wat terug. “We hadden best nóg wat langer kunnen snijden, maar we moesten al best veel courgettes weggooien en kregen ook klachten. Dat is niet wat we willen, dus toen zijn we ermee gestopt. Je oogst op een gegeven moment nog om de drie dagen en dan haal je slechts een halve pallet per hectare. Er stond trouwens wel voor veel geld op die paar pallets.”

We hadden best nóg wat langer kunnen snijden, maar we moesten al best veel courgettes weggooien en kregen ook klachten

Spaanse concurrentie

Bovendien had de Spaanse concurrentie het stokje inmiddels overgenomen. “In juli zijn er soms al Spaanse courgettes te bespeuren, maar in de loop van september begint het grote vormen aan te nemen. We hebben dit jaar dus geluk gehad dat we lang door konden snijden, maar ook dat het Spaanse seizoen maar moeizaam op gang is gekomen. Want in oktober zitten alle supermarkten normaal gesproken helemaal op Spaans product.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Paul Janssen

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin