Doorgaan naar artikel

‘Druppelirrigatie levert veel meer capaciteit’

“We oogsten nu de laatste banen broccoli”, vertelde Jan Jippe Holwerda midden vorig week vanuit Tsjechië. Dat gaat met een oogstband voor 12 rijen, en een transportband op de wagen om de broccoli tot in de kist te krijgen.

Jan Jippe, zijn broer Tjerk en vader Jippe telen uien en broccoli in de buurt van Hradec Králové. Het laatste ras is Chard (Seminis). Voor deze schermen is nog wel afzet te vinden, maar teelttechnisch gezien is het seizoen wel gedaan. “We hebben een eerste nachtvorstje gehad, en een paar natte dagen. Dan zie je de waslaag eraf gaan, het product wordt daar niet mooier van en je hebt meer uitval.”

Temperatuur

Overigens zijn temperaturen onder nul in deze maand in het Tsjechische teeltgebied niet uitzonderlijk. “Er zit altijd wel zo’n dag tussen, soms al in oktober met temperaturen van min 3 of min 4.”

Seizoen afronden

Jan Jippe zat vorig week alleen in Tsjechië, in afwachting van zijn broer. “Dan kunnen we alles afronden voor dit seizoen.” Dat bestaat naast het inpakken van de laatste broccoli ook uit het opruimen van de laatste t-tape. “Hier en daar ligt die nog in de grond, die moet er nog uit. We werken er voor het tweede jaar mee. We gebruiken het materiaal eenmalig. Dat maakt het tot een dure aangelegenheid, maar het betaalt zich wel weer terug, zeker met de droogte als we ook dit jaar weer hebben gehad.”

Druppelbevloeiing onontbeerlijk

“Zonder irrigatie kun je hier zelfs geen groenten telen”, merkt Holwerda op. “We telen op dik 100 hectare, blijft het lang droog, dan kom je met haspelberegening makkelijk in de knel met de capaciteit. Met druppelirrigatie is dat risico veel kleiner, je houdt de mineralisatie beter op gang en je voorkomt onregelmatige groei. Van een ras als Larsson bijvoorbeeld weten we dat groeistoten kans geeft op holle stelen. Een voorwaarde voor druppelirrigatie is wel dat je deskundig personeel hebt, dat er zin in heeft te leren hoe je met zo’n systeem moet omgaan. In vergelijking met haspelberegening is de wateraanvoer ingewikkelder, en je moet het bij de aanleg meteen goed doen. Liggen alle leidingen er goed en strak in, dan heb je er verder weinig werk aan. Zo niet, dan levert het juist extra werk op.”

Zonder irrigatie kun je hier zelfs geen groenten telen

Uien als winterwerk

Het is niet zo dat de broers in de winter alleen thuis in het Friese Lioessens te vinden zijn. “Zeker niet, want de uien moeten ook verpakt worden, die zijn voor de Tsjechische markt. Dat is mooi werk, met een goede vraag voor een mooie prijs. We combineren de teelt van uien en broccoli dit jaar voor het eerst, dat gaat mooi samen. De teelt van uien vraag niet veel werk, maar in de winter heb je er juist wel veel werk aan. In combinatie met broccoli geeft dat een mooie arbeidsfilm, voor ons en voor het personeel. Hoe lang we met het uitleveren van uien bezig zijn, hebben we zelf in de hand. Blijft de vraag zoals die nu is, dan kan het snel gaan.”

Auteur Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jippe Holwerda

broccoliteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin