Doorgaan naar artikel

‘Onze kool zit nog niet aan de volle tonnen’

“De oogst gaat goed”, gaf bedrijfsleider Ron Bruyn bij De Kerkmeer in Oudkarspel eind september aan. “De meeste neerslag gaat om ons heen.”

Het bedrijf startte half september met de oogst van kool voor de bewaring. Het aandeel voor de lange bewaring wordt met de hand geoogst, de kool voor de middellange bewaring wordt mechanisch geoogst. “We hebben nog niet de volle tonnen”, aldus Bruyn, daarmee aangevend dat de productie nog wel wat hoger zou kunnen zijn. “Het is de laatste weken ook niet echt bijgegroeid. Het gras groeit nu sneller, dat is best bijzonder. Met voldoende vocht kan er overigens nog wel wat bijgroeien. Ik denk dat we rond 1 december alles wel van het veld hebben.”

Tweede jaar mechanisch

De Asa-Lift sluitkooloogster wordt voor het tweede jaar ingezet. De kool wordt met roterende messen afgesneden en met een transportsysteem tot op 2,5 meter boven de grond gebracht. Vlakke transportbanden brengen de kool daarna tot in de bewaarkist. Wijs geworden door de eerste ervaringen zijn de V-snaren in de opvoerbek wat dichter bij elkaar gezet, zodat de kool voor het afsnijden wat beter wordt opgenomen. Dat geeft een rechter snijvlak. “We hebben het wittekoolras Cyclone gesneden, dat ging heel mooi. Rodekool heeft stugger blad, dat snijdt wat lastiger.”

Vast spoor opentrekken

De lichtste percelen die leegkomen, zijn losgetrokken en ingezaaid met Japanse haver. “Aan de latere percelen doen we niet zo veel of er moet een vastgereden spoor liggen, dat trekken we wel even open.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ron Bruyn

Bedrijfsleider bij De Kerkmeer in Oudkarspel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin