weblog

‘Investeren in onderzoek’

Op ons bedrijf is het momenteel vrij rustig. We zijn gestopt met beregenen, omdat er eindelijk neerslag op komst is.

Ondanks dat we veel beregend hebben, is het nog steeds erg droog. Ik zie dat aan de stand van het water in de sloten. Het grondwater staat in onze omgeving nog steeds zo’n 70 centimeter lager dan twee jaar geleden. Je ziet het ook aan de bomen in de Drunense Duinen. Daar staan nogal wat bomen die door de droogte kapot dreigen te gaan.

Geen schimmelbestrijding

Een voordeel van die droogte is dat we voor het tweede jaar niets aan schimmelbestrijding hebben gedaan. Zelfs niet in de gewassen onder minitunnels. Daar zie je wel gele stengels in verschijnen, maar dat kan nu geen kwaad meer. We hebben in het begin wel wat aspergekever in die gewassen gehad, maar daar hebben we verder ook niets tegen hoeven doen. Het onkruid hebben we hoofdzakelijk mechanisch kunnen bestrijden. Dat scheelt alles bij elkaar toch mooi in de kosten en het is gunstig voor het milieu.

Regelmatig beregenen

Nog even over dat water. Regelmatig beregenen heeft zeker nut, daar ben ik van overtuigd. En dat water belangrijk is, zie je ook aan de gewassen die onder minitunnel hebben gestaan. Daar zijn we vroeg gestopt en die hebben een paar flinke buien gehad. De stand van die gewassen is supergoed.

Groeien of krimpen?

Verder richten we onze blik op de toekomst. Gaan we groeien of gaan we krimpen? De personeelsperikelen spelen daarbij een rol. En als we gaan groeien, welke rassen en plantafstanden kiezen we dan? Ik denk dat we ons moeten richten op zoveel mogelijk AA steken. Alleen die worden nog goed betaald. De prijzen van de overige sorteringen staat echt onder druk. En als we meer minitunnels willen zetten, moeten we investeren in een extra oogstmachine en in koelruimte, want die schoot het afgelopen seizoen weleens tekort.

Onderzoek in buitenland inkopen zou van de gekke zijn

Zinvol onderzoek productschappen

Waar we in Nederland ook in zouden moeten investeren is in het onderzoek. Ik was onlangs in Duitsland en in Polen, als ik zie wat er met name in Duitsland aan aspergeonderzoek wordt gedaan! Zelfs in België doen ze tegenwoordig meer onderzoek dan in Nederland, want hier gebeurt helemaal niets meer. Het zou toch van de gekke zijn als we binnenkort kennis in Duitsland of in België moeten gaan inkopen om aan de top te blijven. Je kunt over het onderzoek in de tijd van de productschappen denken wat je wilt, maar negen van de tien keer bleek het toch zinvol te zijn. Die tijd komt niet meer terug, maar er moet wel iets voor in de plaats komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.