teeltgeluid

‘Jaarrond en van constante kwaliteit voor onze klanten’

De visie van teeltbedrijf P.J. Laan & zonen in Andijk is glashelder: “Jaarrond product leveren van dezelfde en betrouwbare kwaliteit, zoals gewenst door onze klanten”, aldus Teun Laan.

“Afzetpartners worden steeds groter, die zouden niet dagelijks op zoek moeten naar producten om het winkelschap te vullen. Wij zorgen voor jaarrond aanbod, op een schaal die aansluit op de omvang van de vraag door onze klanten”, aldus Teun Laan op 8 januari. Hij leidt het bedrijf P.J. Laan & zonen samen met zijn broer Manus. Ze telen onder andere bloemkool, broccoli, Romanesco, spitskool en bleekselderij in Noord-Holland, en in Zuid-Spanje rond Sevilla. De afzet gaat via het distributie- en verpakkingscentrum Tolpoort in Zwaagdijk. “We zitten voor het 8e seizoen in Spanje, de afzet loopt voor het 11e jaar via Tolpoort. Het centrum is indertijd opgezet door de telersverenigingen Quality Growers en West Fresh. We zijn lid van West Fresh.”

Continue productie

De jaarrond beschikbaarheid van bloemkool is het resultaat van 7 maanden teelt in Nederland (circa 375 hectare) en 6 maanden in Spanje (circa 450 hectare). De eerste planten gaan in het Zuid-Europese land in september de grond in. Het bedrijf heeft daartoe drie 6-rijige Ferrari-plantmachines. De oogst loopt van circa 10 november tot half mei, globaal met rassen die ook in Nederland passen, met het oog op een continue productie van constante kwaliteit. Het Spaanse areaal broccoli is zo’n 20 hectare, dat is beperkt in vergelijking met de 150 hectare broccoli van Laan op Nederlandse bodem.

In Spanje werkt P.J. Laan & zonen in de mechanisatie met een zesrijige Ferrari-plantmachine en een zesrijige Kooij-naaimachine op rupsbanden. - Foto: P.J. Laan & zonen
In Spanje werkt P.J. Laan & zonen in de mechanisatie met een zesrijige Ferrari-plantmachine en een zesrijige Kooij-naaimachine op rupsbanden. - Foto: P.J. Laan & zonen

Spaanse spitskool

De teelt van spitskool in Spanje gaat in samenwerking met de firma AS de Boer in In ’t Veld. De teelt is gericht op een verlenging van de leverperiode van het product door De Boer. De oogst loopt van begin februari tot half mei. De oogst van bleekselderij start eind november en gaat door tot ongeveer eind mei. In Noord-Holland wordt ook nog Romanesco en groene bloemkool geteeld. Laan: “Steeds op vraag van de klanten, alleen daarin willen we groeien.”

Regelmatig naar Spanje

In deze periode is het volop ‘hands-on’ in Spanje. “De eerste twee seizoenen was ik er in de oogstperiode zelf continu, nu wisselen Manus en ik elkaar wekelijks af. In de zomer is het wat minder nodig aanwezig te zijn en volstaat af en toe een aantal dagen, maar vanaf de plantperiode zijn we er weer waar nodig.” Er wordt gewerkt met lokale partners. “Die samenwerking hebben we in de loop van de jaren opgebouwd. Het heeft de regio ook een impuls gegeven. We zitten in een gebied in Andalusië dat je gerust als ‘arm’ kunt aanmerken. Toen we er voor het eerst kwamen, zaten we ook nog midden in de economische crisis, nu hebben we direct 125 tot 130 mensen aan het werk, en indirect nog een mooi aantal via toeleveranciers en dergelijke.”

Beschikbaarheid water

In Andalusië kan het erg warm worden, wat maakt dat de beschikbaarheid van water belangrijk is. “Er schuilt een heel bureaucratisch en politiek systeem achter de beschikbaarheid van water. In natte jaren merk je daar niet veel van, maar in droge jaren heeft dat veel invloed. Daarnaast neemt het waterverbruik toe. Tot nu toe is er steeds voldoende voorraad geweest, maar de bewustwording groeit wel dat er een eindigheid aan zit, en dat je daarom zuinig met dat water moet omspringen. Het meeste water wordt opgevangen in een berggebied 150 kilometer verderop, en komt via kanalen tot in een stuwmeer in de buurt van ‘ons’ gebied. We beregenen dus uitsluitend met regenwater.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.