teeltgeluid

‘Hoogste arbeidsprestatie met een carrousel’

Martijn Hendrickx in Ossendrecht heeft met zijn vader en moeder een vof in Ossendrecht. Het bedrijf omvat zo’n 40 hectare, verdeeld over circa 20 hectare prei, zo’n 15 hectare venkel en 4 hectare koolrabi. De afzet gaat via Bakker Barendrecht naar Albert Heijn.

“We leveren korte prei, dwars in de kist en die wordt per stuk geleverd. De kisten worden wel gewogen, zodat we inzicht houden in de kilo’s die van een perceel komen. Momenteel zitten we netto rond 35 ton korte prei per hectare. Dat is voor ons een normale productie”, geeft Hendrickx op 9 januari aan.

Colletotriuchum steekt kop op

Midden vorige week rooide hij het ras Pluston en voor de dagen erna stond een proefnummer van Nunhems Zaden op het programma. “Dat nummer staat er beter bij dan Pluston. Pluston is wat over de top, we hebben er nog een beetje van staan, maar dat moet echt weg.” Door de gewasstand en de aanhoudend hoge temperaturen, voor de tijd van het jaar, in combinatie met regen steekt de schimmel Colletotrichum de kop op. “Daartegen zijn geen middelen beschikbaar, je kunt er dus niets tegen beginnen. Het schonen kost daardoor wel meer werk.”

Schonen aan carrousel

Dat schonen gaat met een schoningslijn van Verbruggen Mechanisatie in Erp. “We werken met zes tot acht personen. Eentje legt op en de overige medewerkers staan aan een carrousel. Volgens ons hebben we zo de hoogste arbeidsprestatie, omdat de schoners constant over prei beschikken. Iedereen legt 35 stuks in een kist en zet de kisten op een pallet. Het enige nadeel is dat de uniformiteit in de sortering ietsje minder kan zijn, maar dat is dan de afweging die je moet maken.”

Relatief veel Harston

Voor het rooien gebruiken ze een Vanhoucke klembandrooier. Na de huidige Pluston volgt nog een perceel met Pluston en vervolgens is Harston aan de beurt. “Van december tot en met april rooien we ter plaatse gezaaide prei. De allerlaatste Harston die de koelcel ingaat, is dan weer geplante prei. Dat geldt ook voor de vroege en late herfstprei. Ten opzichte van collega’s telen wij relatief veel Harston, maar dat heeft te maken met onze afzetwijze. Harston blijft mooi kort, Pluston heeft nog wel eens de neiging te gaan rekken.”

Achterstand inhalen

Rond de kerstdagen werkten ze bij Hendrickx gewoon door. “Er zijn wel medewerkers naar huis gegaan, maar er zijn er ook die hier gebleven zijn. Het tekort hebben we aangevuld met uitzendkrachten. Uiteraard moet je die inwerken, dus ideaal is het niet, maar zo konden we wel doorwerken en onze achterstand grotendeels wegwerken. Ja, het liep goed weg, er was voldoende vraag.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.