weblog

laatste update:10 jan 2020

‘Betere prijzen vanaf 2020 ...’

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Dat geldt zeker voor de prijsvorming van asperges.

Afgelopen jaar was al beter dan 2018, maar nog niet gezond. Ik verwacht dat het de komende jaren beter gaat worden, al geldt dat wellicht alleen voor de prijsvorming. Vanwaar deze gedachte?

Signalen van areaalkrimp

Onlangs was er een bijeenkomst van Naktuinbouw voor plantenkwekers. Daar bleek dat er voor 2020 in vergelijking met vorig jaar 40% minder zaad en plantmateriaal was aangemeld voor keuring. Kleinere telers planten niet meer aan of stoppen veelal. Op veel grotere bedrijven wordt zoveel aangeplant dat ze de vervanging bijhouden. Er zijn zelfs signalen dat er sprake zou zijn van areaalkrimp. Dat betreft vooral de aanplant van 3 en 4 jaar oud, na twee nadelige hittejaren. Langs de weg hoor ik regelmatig van collega’s dat deze percelen op de nominatie staan geruimd te worden als de productie dit jaar weer tegenvalt.

Problemen met personeelsvoorziening

Het is wel zeker dat de problemen met de personeelsvoorziening doorgaan. Ik was net voor kerst in Polen, daar wordt op bijna elk industrieterrein wel bijgebouwd. Er is steeds minder reden om buiten het eigen land te werken, al zijn de Poolse lonen nog niets te hoog. Ik sprak er iemand die klaagde dat het minimumloon voor zijn personeel omhoog ging van iets onder de € 4 naar iets boven de € 4. Nog geen vetpot, maar toch …

Alternatieven

Een alternatief is robotisering van de oogst, maar alleen als dat goed en betrouwbaar kan. Het is realistischer te kijken naar personeel uit landen als Oekraïne. Maar daarmee lossen we de huidige arbeidsproblemen zeker niet op. Ik verwacht dat het aanbod asperges gaat krimpen, niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk en Duitsland. Met hogere prijzen tot gevolg.

Of registreer je om te kunnen reageren.