teeltgeluid

‘We snijden bloemkool nu even om de dag’

Roel Bakker in Wervershoof voert het gesprekje over de actualiteiten rond bloemkool vanuit de trekker. Zijn stem komt glashelder door, zonder storingen, ruis of geluid van de motor. Omgekeerd werkt het ook zonder mankeren.

“Ik heb gisteren oordopjes gekocht”, geeft hij op 18 september aan. “Met een bluetooth-verbinding met mijn telefoon. Die ligt voor me op het dashboard.” Bakker komt met zijn oortjesdopjesverhaal, omdat hij 2 keer achter elkaar was aangehouden voor niet-handsfree bellen. “De meeste gesprekken duren een paar seconden, maar dat was voldoende voor 2 boetes van € 240. Voor minder geld had ik wel 3 paar oordopjes kunnen kopen … Zo leer je het in ieder geval af, en eigenlijk is het terecht.”

Roel Bakker, aan het werk met de oogst van spitskool, doet het alleen nog handsfree. Twee justitiële incasso's achter elkaar brachten hem hiertoe. - Foto: Lex Salverda
Roel Bakker, aan het werk met de oogst van spitskool, doet het alleen nog handsfree. Twee justitiële incasso's achter elkaar brachten hem hiertoe. - Foto: Lex Salverda

Koeling en ULO-bewaring

Midden vorige week was hij spitskool aan het snijden, van de rassen Antonio en Murdoch. Andere rassen zijn Caraflex, Regency en RZ 604. “Begin november is het land leeg, en de bewaring vol, ook hoofdzakelijk met Antonio en Murdoch. We gaan die kool eerst uit de koeling leveren, en daarna uit de ULO-bewaring. Ons leverseizoen voor spitskool loopt zo van 1 juni tot 1 maart, we sealen alle kool zelf voor afzet via Etienne Ruigewaard in Zwaagdijk.”

Uitstel koolvorming

Hetzelfde afzetkanaal is van toepassing voor bloemkool, nu van de rassen Guideline en Clarina. “Dat gaat ook goed, wel is het even rustig met de oogst, we snijden nu om de dag, maar de prijs is goed.” De laatste hittegolf zorgde voor uitstel van de koolvorming. “Over een dag of 10 zullen we weer wel volop in de bloemkool zitten, ook vanwege het goede weer dat voor het komende weekend (21/22-9) is opgegeven. De bloemkool is gezond, eigenlijk is het hele seizoen tot nu toe zonder gekkigheid verlopen.” Na de huidige te oogsten bloemkoolrassen volgen de rassen SGC 2101 (Cleozil) en Karen (SGC 4040). Cleozil is een nieuw knolvoetreistent type van Syngenta voor vroeg zomer (planten half april) voorafgaand aan Clarina. Cleozil is echter ook geschikt voor in de herfst.

Japanse haver

Op percelen die nu nog vrijkomen zaait Bakker Japanse haver of rogge. De rogge wordt in het voorjaar afgemaaid, daarna gaat er de frees in. Japanse Haver vriest in de winter kapot. Later vrijkomende percelen blijven in de winter vastliggen.

Vast groepje Nederlanders

Met de personeelsvoorziening om al het werk (in bloem- en spitskool, in groene kool, voor de tulpenbroei en de pioenenteelt) rond te krijgen gaat het wat Bakker betreft heel behoorlijk. “Met Polen en met Nederlanders. We hebben zelfs meer Nederlanders dan Polen. We hebben het geluk dat we een vast groepje Nederlands personeel hebben, dan is de kans al groter dat er weleens een bij komt.”

Paar honderd duiven

In zijn vorige bijdrage kwam het gebruik van wildnet aan de orde, toen vooral om duiven en hazen buiten te houden. De afdekking ligt nu nog op de bloemkool voor de laatste oogst, tegen ganzen. “Dit perceel ligt naast een waterberging, dan kun je het risico niet lopen. Het is me weleens overkomen dat ze met een paar honderd stuks tegelijk in een nacht een gewas compleet vernield hadden.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.