teeltgeluid

laatste update:7 okt 2019

‘Steeds lastiger om goed personeel te vinden’

“De producties vallen toch wat tegen”, stelt Mari van den Heuvel van Genson Fresh Fruits & Vegetables op 19 september vast. “Ik denk dat we nu tussen 45 en 50 ton per hectare halen, maar in deze tijd van het jaar zou dat ook 60 ton kunnen zijn.”

“We halen dat niet, ik denk toch door de droogte”, vervolgt hij. “We beregenen echt regelmatig en zijn daar nog steeds mee bezig. Dat kan ook niet anders; als we dat niet zouden doen zouden de planten in het stof groeien, áls ze al groeien. Maar toch is het effect van beregenen minder dan wanneer het van nature naar beneden komt. Dan krijg je toch meer groei in het gewas.”

Alert blijven op trips

De druk van trips wisselt. Bij de plantingen van de eerste 2 weken in mei was het lastig om trips onder controle te krijgen. Bij de plantingen van de tweede helft van mei en begin juni is dat beter gelukt, wel door regelmatige behandelingen. “Ik hoor dat ook van collega’s, ik denk daarom dat dit toch op een of andere manier met weersinvloeden te maken heeft.”

Van bladvlekken door phytophthora of roest is nog geen sprake. “Dat hebben we goed onder controle.”

Half september verslapt de aandacht voor trips nog niet. “Ze staan nu mooi zuiver, dat willen we wel zo houden. Richting het weekend lopen de temperaturen weer op. Je moet dus toch blijven opletten. Dat doen we door wekelijks alle gewassen te controleren. Als het niet nodig is, doen we ook niets, maar tot op heden is dat nog niet het geval geweest.” Van bladvlekken door phytophthora of roest is nog geen sprake. “Dat hebben we goed onder controle.”

In december de koelcel in

Momenteel oogsten ze het ras Krypton, dat wordt vermoedelijk ook het ras dat in december de koelcellen ingaat, eventueel ook Cherokee. “We rooien voor Kerstmis altijd 500 à 600 ton en zetten die in de koelcel. Daarvoor hebben we Krypton later geplant, rond 10 juli. Wat er in december op het veld blijft staan, dekken we standaard af met microklimadoek. Dat geeft iets minder bescherming dan vliesdoek, maar wel voldoende zodat de prei ook bij strenge vorst niet kapot vriest. Bovendien kan het blijven liggen en gaat het niet klapperen.”

Hogere arbeidskosten

In de prei werkt Genson overwegend met Poolse arbeidskrachten en daar speelt een tekort aan arbeidskrachten nog niet. In de aardbeien ligt dat anders. “Daar merken we wel dat het steeds moeilijker is om aan voldoende en gemotiveerd personeel te komen. Kwam vorig jaar nog 90% van ons personeel uit Polen, nu werken we voor 40% met vooral Bulgaren en Roemenen, die komen via uitzendbureaus. We werken in groepen en die staan onder leiding van ervaren Poolse voormannen.”

‘Gebrek aan motivatie’

Polen en Bulgaren gaat prima samen, met Roemenen ligt dat volgens Van den Heuvel wat moeilijker. “Die voormannen spreken ook Nederlands, Engels en wat Bulgaars en Russisch en zo komen we er wel uit. Maar zeker in de eerste weken blijft het lastig om duidelijk te maken hoe we werken en wat we van hen verwachten. Het is natuurlijk voor hen een hele omschakeling, maar het schort ook aan motivatie. Ze krijgen de tijd om te wennen, maar als ze echt onvoldoende productief zijn, moeten we toch weer afscheid van ze nemen. Het gaat uiteindelijk toch om de prestatie gerelateerd aan de kosten. Ik denk dat we nu zo’n 15% hoger uitkomen in arbeidskosten, door hogere lonen en minder gemotiveerd personeel. Dat proberen we natuurlijk wel weer omlaag te krijgen.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.