teeltgeluid

‘Geen koolvulling, maar verdampen en zien te overleven’

“De praktijk is toch weerbarstiger dan de theorie”, concludeert Wim van den Eertwegh uit zijn proef met 2 rassen Chinese kool met een verschillend aantal groeidagen tegelijk planten.

“Het klopte wel dat Suzuko zo’n 8 dagen meer nodig had dan Emiko, maar ze hebben ook dat extreem warme weer van 40 graden meegemaakt. Dat betekende meer inwendig bruin en omdat ze langer staan is er meer kans op schade door insecten. Je moet ze toch een keer extra spuiten.”

Drie van de vier jaar extreem

Ondanks de voordelen van een keer minder te hoeven planten, met alles wat daarbij komt kijken, vraagt hij zich dan ook af of het voor herhaling vatbaar is. “In de vroege of late teelt hoef je dit niet te doen, het zou alleen iets voor de zomer zijn. Maar dan wel voor een normale Nederlandse zomer en het lijkt erop dat die steeds minder zullen voorkomen. Kijk maar naar de afgelopen jaren, 2019 en 2018 waren verre van normaal en in 2016 was het extreem nat. Alleen 2017 verliep vrij normaal, toen was alleen het voorjaar aan de droge kant. Als 3 van de 4 jaren extreem zijn, dan moeten we er toch echt rekening mee houden dat dit normaal begint te worden.”

De kool doorstond de hitteperiode wel, maar het koolgewicht was toch minder. “De kool vult niet als het zo heet is. De energie gaat zitten in het verdampen en overleven.”

Dagtaak beregenen

Hoewel 2018 en 2019 beide als droge jaren kunnen worden gekwalificeerd, zit er volgens Van den Eertwegh wel verschil tussen de jaren. “In 2019 hebben we in het Zuiden nu 3 hittegolven gehad, maar daar tussenin was het wat koeler. Vorig jaar was iets minder extreem, maar wel langer constant warm met ook warme nachten. Toen was het ook droger dan dit jaar, want er is toch af en toe een buitje gevallen. Meestal niet zoveel, 3 tot 5 mm, maar toch, het scheelt.”

Op een gegeven moment zit je aan de max van je capaciteit

Ondanks dat was beregenen natuurlijk ‘corebusiness’. “1 persoon heeft er bij ons een dagtaak aan gehad en we zijn er nog steeds mee bezig. Chinese kool heeft prioriteit, die moet je wel 2 tot 3 keer beregenen, dan volgen de asperges, rabarber en de aardappelen. De bieten en mais hebben daardoor te weinig gekregen, want op een gegeven moment zit je aan de max van je capaciteit. En de sloten trek je ook droog, dus het houdt een keer op.”

Oogst tot de vorst

Op 16 augustus werd de laatste Chinese kool van dit seizoen geplant. “De laatste 2 plantingen waren dubbele aantallen, want naar de herfst toe groeit het wat uit elkaar. Het ras is Emiko en die oogsten we tot het een keer vriest. Eventueel leggen we er nog vliesdoek overheen om het zo lang mogelijk te rekken. Nee, bewaarkool doen we niet, vanaf oktober rijden we onze koelcellen vol met rode en witte kool. Die verwerken we dan in de winterperiode.” Met het korten van de dagen en het zakken van de temperaturen neemt de druk van schimmels toe. “Zeker door de koudere nachten blijft het gewas langer nat. Behandelingen tegen schimmels zijn tot nu toe uiteraard niet nodig geweest, maar daar komen we nu wel aan toe. Daar staat tegenover dat de druk van insecten zienderogen afneemt.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.