weblog

‘Wat mij zoal bezighoudt’

Voor het eerst sinds 10 jaar weer volvelds een gewasbehandeling tegen bladluizen uitgevoerd.

Als eerste wil ik wel even kwijt dat het bijzonder goed gaat met de teelt en de afzet van onze bloemkool. De gewassen groeien vlot en er worden mooie prijzen gerealiseerd. Af en toe is er bij ons in de omgeving wel een flinke bui gevallen, maar evengoed hebben we alles keurig op tijd kunnen planten.

Voor de klas gestaan

Op maandag 15 juli heb ik voor het laatst les gegeven op de middelbare tuinbouwschool in Hoorn. Ik ben vanaf september 2018 ingevallen voor een zieke leraar en mijn taak zit er nu weer op. Voor het komende leerjaar is er een nieuwe fulltime leraar aangesteld. Het was voor mij een leuke ervaring en er is nu weer tijd voor andere leuke dingen, je weet tenslotte maar nooit wat er weer op je pad komt.

Geen Admire, nu veelvoud aan werkzame stof gebruikt

Zaadcoating

Dit jaar hebben we het zaad voor de bloemkoolplanten voor het eerst niet meer kunnen coaten met Admire. We voeren de zaadcoating nu uit met een ander middel. Dat middel blijkt echter niet hetzelfde effect te hebben als Admire, met als gevolg dat we dit jaar voor het eerst sinds minstens 10 jaar weer volvelds een gewasbehandeling tegen bladluizen hebben moeten uitvoeren. Enerzijds is het een vervelend beeld richting de consument, maar anderzijds brengt het een veelvoud van gebruik aan werkzame stof met zich mee. En dat is nou eigenlijk een ontwikkeling waar helemaal niemand op zit te wachten.

Hittegolf

Op het moment van het schrijven van deze column, werd er voor ‘de komende week’ een hittegolf voorspeld met temperaturen die met grote kans de huidige maximum temperatuurrecords uit de boeken zullen gaan verdringen. We zullen zien hoe dat gaat uitpakken voor de afzet van onze bloemkool. Momenteel is er vanuit het buitenland veel vraag naar bloemkool, dus als dat zo blijft dan zit het wel goed. Maar als we het in de komende weken vooral van de afzet in eigen land moeten hebben, dan verwacht ik dat het met de prijs niet zal meevallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.