Doorgaan naar artikel

‘Laatste planting ijsbergsla zit erin’

Heel gewoontjes, oordeelt Tonnie Bastiaansen over de huidige prijsvorming voor zijn ijsbergsla.

“Als niets bijzonders gebeurt, is dat ook wel te verwachten”, relativeert Tonnie Bastiaansen in Sprundel (N-Br.). Na de hittegolf van 4, 5 weken geleden had hij juist een prijsreactie verwacht. Die diende zich ook wel aan, maar minder sterk dan hij dacht.

Voldoende vocht

Op 21 augustus ligt het prijsniveau op zo’n 25 cent per bol en is de laatste ijsbergsla geplant. Het ras is Damion voor de oogst van eind oktober. Het is de tweede ronde ijsbergsla op dit perceel. Die volgt na een bewerking met de spitmachine.

Bastiaansen: “De grond is mooi droog, met voldoende vocht in de onderlaag.” De voorspelling dat de temperatuur deze dagen weer in de richting van de 30 graden gaat, maakt geen indruk. Droog: “We zijn 40 graden gewend.”

Eventuele bijbemesting

De bemesting voor de allerlaatste is wat hoger dan voor eerdere tweede plantingen, met zo’n 80 kilo kali en 100 kilo zuivere stikstof per hectare aan de basis. Na 3 weken komt er nog wat stikstof op, afhankelijk van de omstandigheden en hoe de planten erbij staan”, zegt Bastiaansen.

Kangoeroemethode

Bastiaansen is volop aan het oogsten in het ras Eduardo. Op zijn bedrijf gebeurt dat volgens de kangoeroemethode: op de knieën met een voorraad zakjes op de buik. “Het is een geslaagde planting. Met een mooi oogstpercentage; technisch gezien is het goed.”

Vrijkomende percelen worden ingezaaid met Japanse haver. Wordt een perceel ingepland voor een vroege voorjaarsplanting, dan blijft het zwart liggen en gaat er uitsluitend wat compost op.

Alert op rupsen

De druk van ziekten en plagen valt mee. De druk van bladluizen is laag, voor rupsen is het wel noodzaak om alert te blijven. Bastiaansen: “Daarvoor zetten we Affirm, Decis en ook wel Tracer in. Met Tracer neem je ook trips mee.”

“Van Decis weet je dat het bij temperaturen boven 20 graden maar matig werkt. Daar moet je dan al niet meer naar pakken, of alleen met voldoende koude nachten. Onkruid is geen probleem.”

Bastiaansen teelt ook nog wat winterprei. Van het ras Pluston in een planting van begin juli. “Dat is voor net na nieuwjaar, het gewas staat er nu heel goed bij.”

Share this

Afbeelding
Tonnie Bastiaansen

ijsbergslateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin