Doorgaan naar artikel

‘Alle telers op scherp tegen trips’

Het plan was om het bewaarseizoen tot half juli te rekken, maar het hield begin juli toch echt op.

“Er zijn snijderijen die graag lang met oude kool door blijven gaan, omdat er bij de nieuwe weer meer vocht uit de snijvlakken komt. Maar we gaan daarvoor geen kolen langer bewaren. Begin juli waren we zo door onze bewaarkool heen en moesten we vers van het land gaan snijden”, zegt de Noord-Hollandse teler Ad de Boer.

“Er was dus geen keuze”, vervolgt hij. “Wij hadden ze niet en anderen ook niet, maar er was ook alle begrip bij de vaste afnemers. We houden die natuurlijk wel op de hoogte van hoe het verloopt, ze moeten niet voor verrassingen komen te staan. Dat wil je zelf ook niet. Het waren kolen van zo’n 2,5 kilo, een beetje aan de lichte kant dus.”

Aanhoudend goede prijzen

Gezien de krapte op de markt zette de goede prijsvorming tijdens het afgelopen bewaarseizoen door in de verse kool. “Begin juli zaten we met de wittekool op 90 cent tot boven de euro per kilo. Geleidelijk is het wel gezakt, maar op dit moment zitten de prijzen rond 40 cent en dat is nog steeds een mooie prijs”, aldus De Boer op 7 augustus. Over de kwaliteit alleen maar lof. “Vroege kool komt schoon onder het doek uit, het is bijna een biologische teelt, van insecten heb je eigenlijk geen last.”

Extreem weer

Hoe anders is dat bij de huidige gewassen. “Witte roest begint wat de kop op te steken, maar vooral wat trips betreft, staan alle telers op scherp. We hebben er op de meeste gewassen drie bespuitingen op liggen en de vierde is in aantocht. Met dat extreem warme weer hoef je dat niet te doen, want de planten kruipen als het ware de grond in en vormen een steeds dikkere waslaag. De middelen werken bij die hoge temperaturen ook niet en de trips vermeerdert zich juist extra snel. Twee dingen die je eigenlijk niet wilt.”

Hoge tripsdruk

Hij vervolgt: “Maar nu zijn de planten weer mooi aan de groei, ook omdat het hier in de afgelopen twee weken zo’n 40 millimeter geregend heeft. Een mooie hoeveelheid en mooi verdeeld over enkele buien. Nu heeft het dus weer zin om met systemische middelen te spuiten. Voor ons is het nu buiten weer beter toeven, maar dat geldt ook voor de gewasbeschermingsmiddelen. Toch blijft het spannend, zeker bij de percelen die al wat verder in hun ontwikkeling zijn, of we trips voldoende onder de duim kunnen houden. Ik verwacht dat eigenlijk niet, eerlijk gezegd. De druk van trips is momenteel gewoon hoog.”

Geen bijbemesting

De onkruiddruk wisselt per perceel. “Er zijn percelen waar het goed gelukt is, maar er zijn er ook waar we met de hand nog een keer doorheen moeten om het overgebleven grote onkruid er tussenuit te trekken.” Bijbemesting waren dit jaar nog niet nodig. “Sinds we de basisbemesting met vloeibare meststoffen geven, is bijbemesten eigenlijk overbodig geworden. Alleen bij een flinke plensbui strooien we nog wel eens wat korrels en soms geven we wat bladvoeding.”

Share this

Afbeelding
Ad de Boer

Vollegrondsgroenteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin