Doorgaan naar artikel

‘Afzet bataat is toch de grootste uitdaging’

Voor bataat is het natuurlijk geweldig weer geweest, meldt teler Pieter Verschure op 8 augustus.

Pieter Verschure in Aarle-Rixtel (N-Br.) is enthousiast over de stand van bataat. “Het is een tropisch gewas en dat gedijt bij 40 graden zelfs beter dan bij 30 graden.”

Levering eerste partij eind september

Zijn vijf plantingen, verdeeld over de weken 20 tot en met 24, staan er dan ook prima bij. “De gewasontwikkeling is prima en bij de vroegste planting zie je de eerste knolletjes met een doorsnede van 3 tot 4 centimeter. De wat latere knolletjes zijn ongeveer 1,5 centimeter.”

“Bij de tweede planting hangen er nog veel minder knolletjes en bij de laatste nog helemaal niets. Dat hoeft ook niet, want daarom zijn ze in vijf keer geplant. Het is de bedoeling dat we de eerste partij eind september gaan leveren en dan vervolgens half oktober, eind oktober en begin november.”

Regelmatig beregend

In Aarle-Rixtel regende het in de afgelopen periode niet of nauwelijks. Verschure: “Ik heb ze ongeveer één keer in de 3 weken zelf beregend, steeds met 20 tot 25 millimeter.”

“De ruggen hou je toch niet nat, maar met die hoeveelheden vul je het vocht in de ondergrond wel mooi aan. Daar moeten ze toch het water gaan zoeken en de ondergrond is hier zeker niet droog.”

Schoffelen en wieden

Het meeste werk gaat momenteel zitten in de aanpak van het onkruid. “Ik heb een keer glyfosaat plus minerale olie gebruikt en er is een keer centium gespoten. Dat is een bodemherbicide die goed werkt op vochtige grond, maar dat valt nu in de bovengrond dus tegen”, aldus Verschure.

“Er komt weer nieuw onkruid en dat moeten we schoffelen. Daarnaast komen er in de plantgaten onkruiden door en die moeten we er handmatig uittrekken. Dat is al met al toch een hele klus.”

Geen gewasbescherming

Op gebied van ziekten en plagen is er bij bataat in de 3 jaar dat Verschure er nu ervaring mee heeft eigenlijk nog nooit wat aan de hand geweest. “Het is geen familie van de aardappel, dus van phytophthora heb je geen last. Van andere schimmels of insecten tot op heden ook niet.”

“Je ziet alleen hier en daar wel eens een bladluis, maar wij houden dat bij onze chrysanten die er in de buurt staan met natuurlijke vijanden en een biologisch evenwicht heel goed in de hand. Ik ga er vanuit dat ze dat dan ook in die bataat wel zullen doen.”

“Verder zou je je nog kunnen voorstellen dat je bepaalde ziekten met het plantmateriaal vanuit Spanje of Portugal mee hiernaartoe sleept, maar ook daarvan is tot nu toe geen enkele sprake.”

Alleen basisbemesting

Ook qua bemesting vraagt het gewas weinig. Verschure: “We zitten hier wel op goede, vruchtbare grond. In het voorjaar rijden we 25 kuub drijfmest en verder strooien we niets meer.”

“Ik heb in het verleden nog wel eens borium gespoten, maar ik zag geen verschil met stukken waar ik dat niet gedaan had. Daar zijn we dus ook maar mee gestopt.”

Afzet grootste uitdaging

Grootste bron van zorg is de afzet. “Voor een deel zijn er afspraken met de conservenindustrie. Die verwerken het tot blokjes of puree of verse frites. Voor het grootste deel is nog geen afzet, dus dat is toch wel spannend”, zegt Verschure.

“Aan de andere kant: bataat wordt volop ingevoerd en supermarkten willen het graag in het schap hebben. Dus waarom zouden ze dan geen bataat uit Nederland willen hebben als dat voorhanden is?”

“Ik gok erop dat die vraag wel zal komen. En wellicht kunnen we bij de conservenindustrie nog wat punten scoren. Maar hoe je het ook went of keert, de afzet vormt de grootste uitdaging bij bataat.”

Share this

Afbeelding
Pieter Verschure

bataatteler in Aarle-Rixtel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin