teeltgeluid

laatste update:9 aug 2019

‘Hoge oogstpercentages, slechte prijzen’

Het is vrij droog weer geweest, dus het was voor ijsbergslateler Tonnie Bastiaansen in Sprundel beregenen, beregenen en nog eens beregenen.

Pluspunt is dat het niet zo warm is als vorig jaar, vergelijkt Bastiaansen. Daardoor kunnen bespuitingen makkelijker worden uitgevoerd en blijft de plaagdruk laag. Sowieso behaalt de teler dit jaar hoge oogstpercentages, maar de slechte prijsvorming drukt de stemming.

Dagelijks is een team van 6 tot 8 Polen en Roemenen aan het oogsten. “We oogsten zo’n 7 à 8 uur en halen per week 100.000 stuks van het land. Dat is 1,3 hectare.” Op de dagen dat wordt geplant, 2 à 3 dagen per week, oogsten er 2 man minder. In juli wordt Eduardo geplant en vanaf augustus gaat Bastiaansen weer over op Damion. De plantdichtheid is het hele jaar omstreeks 75.000 per hectare. De rijafstand is 30 centimeter en in de rij staan planten op ongeveer 27 centimeter. Het planten gaat nog door tot 23 augustus. “De laatste 4 à 5 weken gaan de aantallen omhoog. Dan wordt vaker geplant om meer spreiding in de oogst te krijgen”, voegt de teler toe.

Spuiten tegen luis

In Sprundel is nu meerdere keren gespoten tegen luis. “We hanteren een vast spuitschema, bestaande uit Movento/Batavia en op het laatst Pirimor. Alleen als het risico toeneemt, bij bijvoorbeeld hoge temperaturen, spuiten we extra. Natuurlijk is de milieubelasting hoger dan bij het gebruik van een zaadcoating, maar dat was voorspeld.”

We geven 15-0-15 NPK, 400 tot 500 kilo per hectare, dat is omgerekend 75 zuivere stikstof

Extra risico’s zijn er deze zomer niet. Dat geldt ook voor rupsen. “De druk is niet hoog, dus we kunnen met standaardbespuitingen met middelen als Decis en Affirm uit de voeten. Omdat het weer goed is, werken de middelen ook beter.” Tegen smet is 2 tot 3 weken na planten met Luna Privilege gespoten en daarna wordt nog eens mechanisch geschoffeld. Groot kruiskruid wordt met de hand verwijderd.

Licht zandgrond enkel spitten

Bastiaansen teelt op lichte zandgronden, vaak 2 teelten achter elkaar. Grondbewerking bestaat enkel uit spitten. Voor de tweede teelt wordt kunstmest gestrooid, waarbij de bak op de plantmachine staat. “We geven 15-0-15 NPK, 400 tot 500 kilo per hectare, dat is omgerekend 75 zuivere stikstof.” Bijmesten is voor een tweede teelt niet nodig.

Dit jaar teelt Bastiaansen 35 hectare ijsbergsla. In het voorjaar heeft hij nog vroege Chinese kool en het jaar wordt afgesloten met een beetje winterprei. De winter is vooral voor onderhoud. “We draaien nu dubbele uren en moeten het van deze tijd hebben”, aldus de teler. “Hopelijk trekt de prijs gauw aan.”

Auteur: Marga van der Meer

Of registreer je om te kunnen reageren.