teeltgeluid

‘Voor bataat is een goede weggroei essentieel’

“Het plantmateriaal van onze bataat, ofwel zoete aardappel, komt uit Portugal en Spanje, daar ben ik afgelopen winter geweest. Voor het transport van het materiaal hebben we zelf gezorgd”, vertelt Pieter Verschure in Aarle-Rixtel over de herkomst van zijn pootgoed.

Hij heeft al langer ervaring met bataat en op zijn bedrijf stonden de afgelopen 3 jaar ook de rassenproeven van Delphy. “We telen dit jaar zo’n 25 hectare. De grootste uitdaging is om de afzet goed geregeld te krijgen, maar ik ga er vanuit dat dit ook dit jaar weer gaat lukken.”

Eenvoudige plantmachine

Hij poot de rassen New Orléans, Evangeline, Beauregard en Burgundy sinds week 20 wekelijks tot de laatste ronde in week 24. “Eerst maken we ruggen met diabolorollen op 75 centimeter rijafstand. Dan poten we met een zelf ontwikkelde, eenvoudige plantmachine. We maken gaten in de ruggen, dan laten we de planten erin zakken en de plantmachine maakt het gat weer dicht.” Er staan 3 planten per meter, ze zijn na het poten beregend om ze goed te laten wortelen. “Een goede weggroei is voor het verloop van de teelt essentieel.” Ook daarna zijn de plantingen nog een keer beregenend.

Pieter Verschure. - Foto: Bert Jansen
Pieter Verschure. - Foto: Bert Jansen

Tropisch gewas

De 4 rassen zijn de rassen waarmee Verschure de ervaring heeft opgedaan dat ze onder Nederlandse omstandigheden het beste gedijen. “Op zich zit er tussen de rassen niet zoveel verschil. Bataat is van origine natuurlijk wel een tropisch gewas. Uit de rassenproef van Delphy en ook uit Belgisch rassenonderzoek zijn de rassen naar voren gekomen die onder Noord-Europese omstandigheden het beste voldoen.”

Aanpak onkruid

De onkruidbestrijding komt pas in beeld als de pootperiode voorbij is. “Over 2 of 3 weken ga ik de paden afbranden en daarna volgt nog 1 of 2 keer een behandeling met een bodemherbicide. Daarvoor hebben we zelf een Hardispuit omgebouwd naar een rijenstrookspuiter.”

Geïntegreerde bestrijding

Op gebied van ziekten of plagen heeft Verschure nog nooit iets hoeven doen. “We redden het tot nu toe zonder spuiten en met de natuurlijke vijanden die spontaan in het gewas komen. Met geïntegreerde bestrijding hebben wij ervaring in onze chrysanten. Zou er dus iets nodig zijn, dan weten we dat we daar met de inzet van middelen rekening mee moeten houden. Als je een verkeerd middel kiest, dan ben je al je natuurlijke vijanden in 1 klap kwijt.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.