Doorgaan naar artikel

‘Tweewassigheid bij onvoldoende water’

“Nee, we zitten niet verlegen om werk”, zegt José Waverijn in het Zeeuws-Vlaamse Phillipine. Dat is een understatement, want hij heeft zijn handen vol aan het bestrijden van zwarte nachtschade, bladluizen en aardappelopslag.

Verder werden alle percelen waar dat mogelijk is beregend vanuit ondergrondse zoetwaterbellen. “Maar niet overal zit zoetwater boven het zoute kwelwater.”

Tweewassigheid

De eerste B-peen werd half maart gezaaid. De bewaarpeen vanaf eind april en de laatste biologische peen werd 10 mei gezaaid. “Door de ervaringen van vorig jaar met de droogte al vroeg in het seizoen wilden we dit jaar zo vroeg mogelijk zaaien. Dat is mooi gelukt en de opkomst op de percelen waar we kunnen beregenen is goed. Op de percelen waar dat niet kan en waar we weinig regen hebben gehad, zoals in West-Zeeuws-Vlaanderen, zien we wel wat tweewassigheid.” Veel regende het eigenlijk nergens. “Steeds buitjes van 4, 6 of 11 millimeter. Als je het bovenlaagje van de peen- of aardappelruggen schraapt, dan is de grond al snel droog. We kunnen dus best nog wat regen gebruiken.”

Rassenkeuze

De vroege rassen waren Laguna en Romans, de bewaarpeen is Nerac. Een derde van het areaal biologische peen bestaat uit Romans. Daarnaast teelt hij nog Patsy voor het C/D segment.

Wat nu groeit moeten we handmatig schoffelen

Aanpak onkruid

Zwarte nachtschade werd vanaf het moment van opkomst aangepakt met de bodemherbiciden Stomp (2 liter) + Centium (0,2 liter) + Challenge (1 liter). Daarnaast zijn in een lage doseringssysteem inmiddels 3 keer Boxer + Sencor + Challenge ingezet. “Wat er nu nog doorheen groeit, zullen we handmatig moeten schoffelen als ze meer dan 2 echte blaadjes hebben. Het blijft spannend, we moeten goed op blijven letten.”

Opletten voor bladluizen

Goed opletten moet hij ook op de bladluizen. “De ene dag zie je er geen, de andere dag ineens heel veel. Het speelt sinds een week of 2. We hebben alle percelen al een keer behandeld, maar ik verwacht dat we eind van de week wel weer aan de slag moeten”, aldus Waverijn op 12 juni.

Aardappelopslag nog nooit zo erg geweest dan dit jaar

Aanstippen aardappelopslag

En dan is er nog de aardappelopslag. “Dat is nog nooit zo erg geweest dan dit jaar. Door de droogte waren er natuurlijk veel kleine aardappelen. Verder heeft het nauwelijks gevroren en door de vrij droge winter zijn ze ook niet weggerot. We moeten dus alles handmatig aanstippen met Roundup om het onder de duim te krijgen.”

Vrij goed bewaarseizoen

Het bewaarseizoen zit er voor Waverijn al een week of 6 op. “Er wordt hier in de omgeving nog wel wat geladen, maar dat gaat echt om de laatste partijen. Het was een goed seizoen, maar niet zo goed als we verwacht hadden. Eind vorig jaar deed de peen afland ruim 20 cent per kilo, de laatste gingen voor 25 cent weg. Daarom hadden we verwacht om bij de bewaarpeen op 35 tot 40 cent uit te komen, maar het bleef steken op 32 tot 34 cent. Maar goed, toch een prijs waarover we tevreden kunnen zijn.”

Auteur Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin