teeltgeluid

‘Italiaanse venkel zit ons in de weg’

Voor Peer Schraven van Compliment in Uden zijn het drukke tijden. Niet alleen op het bedrijf is het volop aanpakken, hij is ook pas vader geworden.

“Het is ons eerste kind, dus er komt veel op ons af. Maar we zijn wat gewend, het komt allemaal goed”, aldus Schraven op 14 juni.

Op 29 mei werd een begin gemaakt met het oogsten van venkel. Dat gebeurt met een oogstwagen op rupsbanden met een oogstband. Op de oogstwagen met huif wordt de venkel gewassen en vervolgens vanaf een werktafel gesorteerd, verpakt en op pallets gezet. Alleen als een afnemer venkel in flowpack wil, dan gaat de gesorteerde venkel los in kisten om op het bedrijf te verpakken.

Italiaanse venkel van mindere kwaliteit

De start op 29 mei was iets later dan de geplande derde week van mei. “Door het wat koudere weer verliep de groei wat trager. Bovendien richten we ons op de sortering van zoveel mogelijk 80-op, daarom zijn we ook niet eerder gaan snijden.” Inmiddels is de venkel mooi op dikte, is de productie goed, zijn er over de kwaliteit geen klachten en volgen de partijen elkaar mooi op. “Het enige wat er aan mankeert, is de prijsvorming. Er zit nog Italiaanse venkel in de markt en die is van mindere kwaliteit. Daar worden lage prijzen voor betaald en dat drukt de prijsvorming voor onze venkel. Ik denk dat we daar nog een week mee te maken hebben, hopelijk trekken de prijzen daarna wat aan.”

Aardappelopslag handmatig

Qua ziektedruk speelden tot nu toe vooral bladluizen een rol. “Die zijn inmiddels onder controle, maar daarvoor hebben we wel een keer Calypso moeten inzetten.” Qua beregenen is het wat rustiger. “Er zijn hier regelmatig wat mooie buitjes gevallen, genoeg voor de gewassen en niet te veel, zodat we constant konden blijven planten.” Wat onkruid betreft speelt vooral aardappelopslag. “Dat is dit jaar erger dan in andere jaren. De aardappelen waren door de droogte van vorig jaar klein, ze zijn niet kapot gevroren en ook niet weggerot. Wij trekken ze handmatig uit, dat past in onze bedrijfsvisie. Het overige onkruid bestrijden we in venkel mechanisch. We hebben ondertussen wel 3 à 4 rondjes gemaakt en met goede resultaten.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.