Doorgaan naar artikel

‘Witloftelers moeten meer sturen op de vraag’

Albert Bruins denkt even goed na over het antwoord op de vraag hoe zijn Flexine er momenteel bij staat. “Voor het overgrote deel is de kwaliteit goed, maar we worden geconfronteerd met een nieuw verschijnsel dat ik niet eerder gezien heb.”

Bruins dacht eerst dat het alleen bij hem was. “Maar ik hoor dat het ook bij andere telers voorkomt. Het zijn afwijkende kroppen, hooguit een paar per bak, maar omdat je niet weet wat het is, maak je je daarover toch een beetje zorgen. Hoe zal het in volgende partijen zijn, want we hebben natuurlijk nog flink wat Flexine zitten”, aldus Bruins op 15 mei.

Geen rassenkwestie

Navraag bij de zaadfirma Hazera leert dat het verschijnsel daar inmiddels bekend is. Arie Oomen: “Ik heb het bij een andere teler ook gezien en die heeft van hetzelfde perceel wortels van Flexine als Albert Bruins. Ik denk niet dat het een rassenkwestie is, want dan was dat al wel veel eerder tot uiting gekomen. Ik denk eerder aan iets perceel-gerelateerd, maar de werkelijke oorzaak weet ik op dit moment niet.”

Gitzwarte buitenkant

Oomen signaleert nog een ander verschijnsel: wortels met een gitzwarte buitenkant. “Die zag je bij meerdere rassen al bij het inschuren. De verwachting was dat dit tijdens de bewaring niet zou overgaan op andere wortels en dat blijkt nu ook te kloppen. Die wortels zijn helemaal ingedroogd. Op sommige wortels zie je alleen wat zwarte plekjes, maar die wortels geven gewoon witlofkroppen. Waardoor dat is ontstaan, weet ik ook niet met zekerheid, maar we hebben natuurlijk wel een heel speciaal groeiseizoen achter de rug. En bij witlof blijft het altijd, de basis voor de resultaten binnen worden altijd buiten gelegd. Soms pakt dat zeer positief uit, soms wat minder.”

Erwinia gestopt

De Erwinia waar Bruins begin maart over sprak, heeft niet doorgezet. “Zoals verwacht, omdat die wortels langer in de koelcel hebben gezeten, zijn ze wat harder en is de Erwinia ook dood gegaan. In de trek hebben we er helemaal geen last meer van.”

Aantrekkende markt

De vraag naar witlof is wat wisselend. “Net na Pasen ging het moeizaam, nu is de markt weer aangetrokken. Het heeft te maken met het huidige wat koele weer en dat het voor de buitengewassen weinig groeizaam weer is. Ook zijn de vakanties weer voorbij, dus mensen eten weer wat ze normaal ook eten in plaats van een pizza of een salade bij warmer weer.”

25- à 26-daags schema

Toen de vraag minder was, schakelde Bruins over op een 25 tot 26 dagen schema in plaats van zijn gebruikelijke 21-daagse schema. “Zoiets blijft altijd moeilijk inschatten, maar ik vind dat meer telers dat zouden moeten doen. We hebben met een binnen-teelt nou eenmaal meer sturingsmogelijkheden, dus waarom maken we daar geen gebruik van? Het zou voor iedereen beter zijn als er in tijden van lage(re) prijzen minder witlof op de markt kwam, zodat de prijzen aantrekken.”

Eerste zaaisels

Op 24 april liet Bruins in Frankrijk zijn eerste wortels zaaien van het ras Ecrine. Op 17 mei volgde de eerste Ecrine in Nederland. “Afhankelijk van het weer, maar binnen 2 weken volgen in principe de overige rassen. De Ecrine in Frankrijk staat er goed op, heb ik gehoord, want het is wat te ver weg om zelf te gaan kijken. We doen het zo voor risicospreiding en zo vroeg al om in de herfst op tijd voldoende wortels te hebben.” In Nederland zullen tussen 300.000 en 320.000 zaden per hectare worden gezaaid. “Ook dat is wat afhankelijk van de omstandigheden. Is alles goed, dan volstaat 300.000, anders worden het er 320.000.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Albert Bruins

witlofteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin