teeltgeluid

‘Ondanks beregenen droog onder doek’

“Door de wind hebben we bijna 10 dagen niet kunnen planten”, meldt Tonnie Bastiaansen in Sprundel. Inmiddels is de achterstand in het tweewekelijkse plantschema weer ingehaald en oogstte hij op 1 mei zijn eerste ijsbergsla.

De ijsbergsla van het ras Million die hij vanaf 1 mei oogst, werd op 25 en 26 februari geplant. Inmiddels zitten er zo’n 16 plantingen in de grond. Bastiaansen plant normaal 2 keer per week, maar lag er een dag of 10 uit door de flinke wind. “Toen was doek leggen onmogelijk en al gelegd doek waaide op een 2 plantingen kapot. We hebben nieuw doek gelegd, maar je mist toch wat vroegheid. Overigens staan door het klapperen van het doek overal de planten wat ongelijker, maar 1 baan hadden we niet afgedekt, die hebben nog meer te lijden gehad.”

De eerste oogst van begin mei is bij Tonnie Bastiaansen nog niet volle bak. Het is meer zoeken naar stukken die aan hun gewicht zijn, om weer het gevoel te krijgen en om te kijken hoe de markt reageert. - Foto: Peter Roek
De eerste oogst van begin mei is bij Tonnie Bastiaansen nog niet volle bak. Het is meer zoeken naar stukken die aan hun gewicht zijn, om weer het gevoel te krijgen en om te kijken hoe de markt reageert. - Foto: Peter Roek

Weer ’t gevoel krijgen

De eerste oogst van begin mei is nog niet volle bak, het is meer zoeken naar stukken die aan hun gewicht zijn, om weer het gevoel te krijgen en om te kijken hoe de markt reageert. “Dit zijn de eerste uit Nederland. Voor Spaanse wordt momenteel zo’n € 5 tot € 7 per doos van 10 stuks betaald. Die van ons zijn met 450 gram nog aan de lichte kant, maar ik hoop dat we er toch ook minstens € 5 voor krijgen, want je moet er wel het nodige voor doen.” De afzet verloopt via Aartsenfruit in Breda.

Regelmatig beregend

De eerste 3 plantingen waren Million, dan volgt Damion. Net voor Pasen haalde Bastiaansen van alle plantingen het doek af, vanwege het voorspelde warme weer. “We hebben over het doek heen regelmatig beregend met ons vaste buizensysteem, maar ik schrok toch nog van de droogte. Toen het doek eraf was, hebben we dus nog een keer beregend en dat slaat natuurlijk toch beter aan dan. Nu is de grond weer goed op capaciteit.” Bastiaansen beschikt over een buizenarsenaal waarmee hij zo’n 15 hectare kan beregenen met één druk op de computer.

Doek even eraf

Begin april werd het doek een keer verwijderd om te schoffelen en bij te bemesten met 60 kilo stikstof per hectare in de vorm van KAS. Ook werden toen preventief bladluizen en schimmels aangepakt met Movento en Luna Privilege. Voor het planten is tegen onkruid Chloor IPC+Kerb toegepast.

Vroege Chinese kool

Naast ijsbergsla teelt Bastiaansen onder andere vroege Chinese kool. “Dat was Mirako, die zijn al geoogst, de laatste op 29 april. De eerste hebben we op dinsdag na Pasen gesneden. De teelt is naar tevredenheid verlopen en de kwaliteit en de prijzen waren goed. Als dit de voorbode is van het komende seizoen, dan staan we er goed voor.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.