teeltgeluid

‘Geen vorst, daarmee zijn we goed weggekomen’

“Vorig jaar vond ik de eerste bloem op 10 mei, nu ben ik er nog geen tegen gekomen. Wel de eerste bloemaanzet, maar nog geen bloemen”, vertelt Paul Janssen in Hunsel op 15 mei.

In 2018 was de eerste planting eveneens op 10 april en werden de eerste courgette op 31 mei naar ZON fruit & vegetables gebracht. “Het is altijd afhankelijk van het weer, maar ik verwacht de eerste bloemen begin volgende week, dus zeg op 20 mei. Dan heb je een week later de eerste vruchten en dan moeten zich nog ‘de mannetjes’ ontwikkelen, dus dan zijn we weer een week later voor de eerste oogst. Dan is het zo’n beetje 3 juni, dus ik tel er op dat we dit jaar in de eerste volle week van juni pas een begin met de oogst gaan maken. Uiteindelijk zijn we dan niet eens zo heel veel later dan vorig jaar.” De vroegste rassen zijn Ladago, Sanabria en Milos.

Hartje leeft nog

De latere vruchtzetting heeft te maken met de afgelopen koude nachten. In Hunsel vroor het onder het vliesdoek een heel klein beetje, tot schade in de zin van uitval van planten leidde dat vrijwel niet. “Dat je aan sommige bladeren wat kunt zien, neem ik voor lief. Die bladeren hebben tijdens de vorst tegen het vliesdoek gezeten, het hartje leeft nog, dat is het belangrijkste.”

Net geen vorst

De tweede planting werd begin mei geplant. Daarbij ging het om een kleinere oppervlakte. Janssen overwoog nog om daar vliesdoek overheen te leggen, maar zag daar toch vanaf. “Daarmee zijn we wel goed weggekomen, want het scheelde niet zoveel of het had ’s nachts nog gevroren.” De derde planting staat voor 25 mei op de rol. De planten werden 14 mei gezaaid.

Extra water

Op gebied van bemesting of gewasbescherming speelt er half mei nog niets. De vochttoestand van de grond is naar wens. “Het zijn nog kleine planten, die vragen nog niet zoveel. En vorige week heeft het hier nog 15 millimeter geregend. Totdat het doek eraf gaat, kunnen ze hiermee wel vooruit. Als dan de eerste vruchten gaan komen, wordt er pas echt iets van die planten gevraagd en dan zullen ze wel wat extra water kunnen gebruiken. Momenteel is het nog mooi vochtig onder de folie rond de planten.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.