teeltgeluid

‘Door hagel flinke schade opgelopen’

Niek Gielens runt met zijn vrouw Niek Gielens Rabarber vof in Venray-Heide. Ze telen 1 hectare Frambozen Rood en 6 hectare Goliath Groen.

Hij begon 9 jaar geleden met de teelt van rabarber. “Ik heb nu verder 2 hectare 1-jarige en 3 hectare 3-4 jarige. Vorig jaar zomer heb ik nog 3 hectare geplant. Die hebben door de droogte een moeilijke start gehad en dat kun je nog steeds zien. Die staan er minder bij dan de oudere gewassen die de droogte goed hebben doorstaan.” Dit jaar legt hij opnieuw 4 hectare aan. “Het plan is om jaarlijks met 2 tot 4 hectare uit te breiden.”

Diepvries en sappen

De Goliath vindt zijn weg naar de Belgische diepvriesindustrie en naar een Duits bedrijf dat rabarber verwerkt tot sap. “Ja, inderdaad, we hebben een internationaal afzetgebied”, grapt Gielens. De eerste oogst verwacht hij half mei en gaat met de hand in kuubkisten.

Hagelschade

De stand van die gewassen is supergoed, behalve dan op 2 percelen waar op Koningsdag een hagelbui overheen trok. “Die hebben behoorlijk schade opgelopen en zijn niet meer geschikt voor de diepvriesindustrie”, vertelt Gielens op 1 mei. “Het waren echt stroken, een perceel 100 meter verderop heeft gelukkig totaal geen schade.”

Eigen stekken

De Frambozen Rood werd half april geplant met stek van eigen 2-jarige planten, die weer afkomstig waren van planten die hij 3 jaar geleden kocht om met Frambozen Rood te beginnen. De stekken zijn goed aan de groei gegaan. “We hebben ze wel beregend, net als alle Goliath trouwens.” Voor het planten van Frambozen Rood werd 40 kuub varkensdrijfmest per hectare uitgereden en tegen kiemend onkruid werd een herbicide toegepast. Beide gebeurde ook bij de Goliath.

Bloemen verwijderen

Het klusje waar Gielens momenteel mee bezig is, is het verwijderen van de bloemen in de Goliath. “Het valt eigenlijk wel mee dit jaar, maar je moet ze er wel uitsnijden, want die kosten de planten veel energie die ze beter in de productie kunnen stoppen.”

Als de Frambozen Rood zich goed ontwikkelt, zal er eind augustus/begin september mogelijk nog van geoogst kunnen worden. “Dat hangt ook een beetje van de marktsituatie af. Vorig jaar had er iemand interesse en toen heb ik ze daaraan verkocht.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.