teeltgeluid

‘Vroeg gestart met planten, grond en weer waren goed’

Normaal start het planten van bloemkool bij C. Bakker Flowers & Vegetables in Wervershoof in de tweede week van maart. Dit jaar was 28 februari de dag dat de eerste bloemkool geplant werd. “De planten waren er aan toe, de grond lag goed en de weersverwachtingen waren ook goed”, licht Roel Bakker toe.

In de 2 weken daarna viel flink wat neerslag en waaide het behoorlijk zodat de volgende planting pas half maart volgde. De eerste 2 plantingen waren 6-centimeter perspotten met de rassen Sevilla en Aerospace. De derde waren 96-gaats stertrays. Vorige week werd de vierde planting geplant uit 228-gaats trays. “We zitten nu dus weer in ons normale ritme van wekelijks planten”, aldus Bakker op 3 april.

In de derde en vierde week van maart werd ook de vroegste spitskool weer geplant. Bakker: “De eerste zaten in stertrays, de tweede in de 228-trays.”

Doek tot aan de oogst

Op de percelen met de vroegste plantingen was groene kool de voorvrucht. De restanten zijn na de vorst een keer geklepeld en daarna met de pennenfrees bewerkt tijdens het plantklaarleggen.

Kort voor het frezen werd 800 kilo KAS gestrooid, bij Bakker de standaardgift. Voordat er micro-klimadoek gelegd werd, is nog een onkruidbestrijding met 2 liter Sultan per hectare uitgevoerd. Bakker: “In principe volstaat dat en halen we tussentijds het doek er niet vanaf. We hebben er eerlijk gezegd ook geen tijd voor. Soms overwegen we het wel eens, ook om bijvoorbeeld te schoffelen om wat lucht in de grond te krijgen, maar meestal schiet het erbij in.”

Vochttoestand op peil

Gezien de neerslag die in de eerste 2 weken van maart viel, is de vochttoestand van de grond op peil. “Er zijn collega’s die eerder dan wij al aan het planten zijn gegaan. Die planten gingen vanuit de kas rechtstreeks in de grond. Toen was beregenen wel nodig om ze goed aan te laten slaan.” De planting van vorige week werd door Bakker licht aangeregend.

Snelle aanslag

De eerste 3 plantingen bemestte Bakker met KAS. Vanaf de vierde planting van eind maart gaat de bemesting met vloeibare meststoffen op 10 centimeter aan weerszijden van de plant, en ook nog in de plantgeul. “Daarbij gebruiken we een meststof van N-xt Fertilizers met een combinatie van P en N, in tegenstelling tot N-xt FertiPhos die vaak gebruikt wordt. Op deze manier slaan de planten sneller aan en groeien ze ook beter door.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.