Doorgaan naar artikel

‘Geen preiplant de grond in zonder afzet’

Mari van den Heuvel en de Gebroeders van Gennip vormen sinds 2014 HeGe Groenten en Fruit (Van den Heuvel-van Gennip). Het bedrijf in Sint-Oedenrode teelt aardbeien op stelling onder kapjes en in tunnels, frambozen en 95 tot 100 hectare prei.

Met zo’n 100 hectare verwerkt de maatschap zo’n 2 hectare per week. “Ja, daar is ons bedrijf op ingesteld”, zegt Van den Heuvel op 2 april. De afzet van de prei is op voorhand geregeld. “Er gaat hier geen plant de grond in, waarvan ik niet weet dat die ook verkocht gaat worden.” De afzet van prei gaat via Bakker Barendrecht naar snijderij VeZet en voor de verse markt naar Noorwegen, Tsjechië en IJsland.

We ontvangen wel een minimumprijs waarvoor wij prei kunnen telen

De prijs waarvoor de prei weggaat, is een kwestie van onderhandelen. “Het zou te mooi zijn als we die zelf konden bepalen”, zegt Van den Heuvel. “Maar het is wel zo dat we een minimumprijs ontvangen waarvoor wij prei kunnen telen. Dat kan ook niet anders, want anders hou je het op den duur niet vol. Ik weet dat er collega’s zijn die dat aan den lijve hebben ondervonden. Ik vind het triest dat het zo gaat, maar uiteindelijk is het besluit nemen om ermee te stoppen ook een vorm van ondernemen. Tenminste, als je zelf nog de beslissing kunt nemen.”


Tekst gaat verder onder de foto.

Medewerkers planten prei bij maatschap HeGe in Sint-Oedenrode (N.-Br.). - Foto: Bert Jansen

Medewerkers planten prei bij maatschap HeGe in Sint-Oedenrode (N.-Br.). – Foto: Bert Jansen

Rode strepen op schacht

Begin april is het bedrijf druk in de winterprei van het ras Pluston. “Die is flink gegroeid en begint wat over de top te raken. Het voordeel is dat we producties van 40 tot 50 ton per hectare halen. Het nadeel is dat we nu 15 tot 20% moeten uitsorteren vanwege rode strepen op de schacht. Dat betekent minder productie en extra werk.”

Deze prei kreeg net als de bewaarprei geen bijbemesting omdat dit overbodig was. Ook extra onkruidbestrijding was niet aan de orde. Wel was de inzet van Rudis nodig om roest onder de duim te houden. Van den Heuvel: “Dat is zo’n 2 weken geleden uitgevoerd.”

Verschil in schotvorming

Voor de bewaarprei staan 3 rassen: Triton, Lucretius en Harston. “Daar kiezen we voor in verband met het verschil in schotvorming. Bij Harston ontstaat dat het eerst, dan volgt Lucretius en dan pas Triton. Op deze manier hebben we dus een mooie spreiding in het rooien voor de koelcel.” Dat rooien start in week 15, was vorige week de verwachting.

Planten zomerprei

Het planten van de eerste zomerprei startte eind week 11/begin week 12 met de rassen Chinook en Rally. De tweede planting ging een week later de grond in en de derde planting volgt op 4 april met Krypton. “De vroegste planting omvat 1,5 hectare met kluitplanten uit Marokko en de volgende zijn losse Marokkaanse planten. In week 16 gaan we de eerste in de kas opgekweekte prei planten.”

Ondergrondse beregening

De vroege zomerprei staat op percelen met ondergrondse beregening. “We beregenen de grond 1 tot 1,5 uur voordat we de onkruidbestrijding uitvoeren met 1,5 liter Wing P + 0,3 kilo Butisan S + 0,25 liter AZ 500. Na het spuiten beregenen we nog eens 10 minuten. Het is puur om het beste resultaat te krijgen van de herbiciden.” Aan de mix voegt Van den Heuvel nog Groundit toe om inspoeling van middelen te voorkomen.

De planten worden aangegoten met water plus polyfosfaat en Topsin M. Vervolgens wordt plastic gelegd dat er tussentijds een keer afgaat om het onkruid nog een keer aan te pakken. Dat kan mechanisch of chemisch zijn, afhankelijk van de omstandigheden en de grootte van het onkruid. De planten staan in geulen om geen contact te hebben met het plastic om schade door aanvriezen te voorkomen.

Bemesten gebeurt aan de hand van een grondmonster, waarbij alleen voor de winterprei gebruikt wordt gemaakt van drijfmest. De beregening van deze prei gaat met haspels.

Auteur:
Stan Verstegen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin