teeltgeluid

3 reactieslaatste update:6 mei 2019

‘Enige in de wereld met broccoli en witlof’

Gert-Jan de Wit teelt in het Noord-Hollandse Grootebroek zo’n 85 hectare broccoli en 20 hectare witlof. “Inderdaad een opmerkelijke combinatie”, geeft De Wit toe.

“Wij zijn de enige in de wereld die dit zo doen, maar het is een perfecte combinatie. We hebben 2 koelcellen voor de witlofwortels en tegen de tijd dat de eerste leeg is, kunnen we die gebruiken voor de broccoli. De kuubkisten en heftrucks gebruiken we voor beide gewassen. In het witlof werken onze vaste medewerkers en in de broccoli vooral los personeel dat wel al langer voor ons werkt. Als het nodig is, zetten we ze over en weer ook in het andere gewas in. Witlof is goed te plannen, broccoli wat minder, maar al met al hebben we zo een mooie arbeidsverdeling en jaarrond te werken. Ik kan slecht tegen stil zitten, er moet activiteit op het bedrijf zijn.”

Afzet via The Greenery

De Wit is lid van The Greenery. “We zijn daar nog met 5 à 6 broccolitelers en we stemmen de zaken goed op elkaar af. Telers hebben voldoende inspraak en er is een goede samenwerking met de verkopers en planners van The Greenery. Iedere teler teelt zo’n beetje voor een vaste markt, het zijn vaak een-op-eencontacten. Het bevalt ons zo prima.”

In principe planten we wekelijks, maar we hebben er door regen en wind 2 weken uit gelegen

Vliesdoek en microklima

Op 28 februari plantte De Wit zijn eerste broccoli van het ras Sirtaki. “Dat ras is kwalitatief wel wat minder als het warm wordt, dan moet je hem in 1 of 2 keer weg hebben. Maar je kunt ook niet alleen maar Ironman planten, want dan ben je pas veel later aan het oogsten.”

Het tweede ras was Malibu en inmiddels is hij wel Ironman aan het planten. “In principe planten we wekelijks, maar we hebben er door regen en wind 2 weken uit gelegen. Die achterstand is weer ingehaald; er zit nu ruim 20 hectare in de grond.” De vroegste plantingen gingen onder vliesdoek, de latere onder microklimadoek. “Microklima is steviger en het legt fijner, maar vliesdoek geeft toch zo’n 7 dagen meer vervroeging. Daarom op de vroegste vliesdoek en vervolgens microklima. Ik denk dat we de planting van komende vrijdag niet meer onderstoppen, gezien de weersvoorspellingen”, aldus De Wit op 17 april.

Bij de vroegste plantingen bemest ik liever wat ruim om niets te kort te komen

Bemesting vroege plantingen

De bemesting van de vroege plantingen bestaat uit zo’n 750 kilo KAS en 850 kilo MAS per hectare. “Wij meten met de nitracheck en vonden tussen 40 en 50 kilo nitraat per hectare. Dat hebben we aangevuld en bij de vroegste plantingen bemest ik liever wat ruim om niets te kort te komen. Na alles wat we nu geplant hebben, volgt nog een tweede planting, dus er gaat niets verloren.” Bij latere plantingen wordt de kunstmest vervangen door drijfmest en vaste geitenmest. “Als we over het land kunnen, beginnen we daarmee. Die krijgen dan de eerste drie weken na het planten niets en dan kijken we of we nog bij moeten strooien.”

Trayplaatbehandeling

Tegen het onkruid werd na het planten een behandeling met Centium plus metazachloor. “Toen was de grond nog goed vochtig. De laatste weken begint het wel te drogen, deze week moeten we voor het eerst weer gaan beregenen.” Alle trayplanten werden behandeld met Tracer en de volgende plantingen zullen met Verimark een behandeling op de tray krijgen. “Ik gebruik dit jaar alleen nog trayplanten, het verschil met 4-centimeter perspotten is mij te klein en weegt niet op tegen de meerkosten.”

Auteur Stan Verstegen

Laatste reacties

 • Art. Reus

  Gert-Jan de Wit heft niet ver in de wereld gekeken, mogen we onze collega uitnodigen voor een bezoek in Abbotsford, BC, Canada? Naast de broccoli en witlof kunnen we andere groenten bekijken die we telen.
  Van Eekelen Ent. Ltd.

 • M. Laan

  😂 dat verwacht je ook weer niet Gertjan

 • D Bakker

  Daar moeten we dan maar snel gaan kijken heren

Of registreer je om te kunnen reageren.