teeltgeluid

laatste update:20 mei 2019

‘Courgetterassen met liefst 5 tot 6 weken topoogst’

Op 10 april begon Paul Janssen van Tuinderij Beegdenhof in Hunsel met het planten van courgette. “Ze zijn dinsdag 2 april bij de plantenkweker gezaaid in 5-centimeter perspotten”, meldt Janssen.

De vroegste rassen zijn Ladoga en Sanabria van Bejo en Milos van Syngenta. Paul Janssen: “Wij kiezen voor rassen die snel in productie zijn en een hoge productie geven, dat geldt zeker voor Sanabria. Verder is onze ervaring van een paar jaar dat deze nieuwe rassen na de oogst heel goed houdbaar zijn. Ons streven is om op het perceel met de aller vroegste planting in juli nog een keer de aller laatste planting te planten, meestal is dat 15 juli. Dan moet je met rassen werken die in 5 tot 6 weken het gros van hun productie geven, anders haal je dat niet. Je kunt niet eerder gaan planten, want dan is er teveel risico op vorst en als je de laatste later plant heb je kans dat je in de tweede helft van september een keer nachtvorst krijgt. Vorig jaar hebben we op 20 juli nog ter plaatse gezaaid en die hebben allemaal nog courgettes gegeven, maar dat is echt een uitzondering.”

Geen druppelslangen

Om het perceel plantklaar te leggen, is einde week 14 gewoeld en geploegd. De planten komen op ruggen, afgedekt met biologisch afbreekbare folie. “Nee, wij leggen geen druppelslangen, maar beregenen met de haspel. Misschien dat het technisch wel kan, maar als je een veld opruimt en nog nieuw wilt planten, dan brengen die druppelslangen hoe dan ook extra werk met zich mee en dat komt dan niet zo goed uit.”

Bladmonsters nemen

Voor het planten is bekalkt in verband met een te lage pH. Verder wordt ruim voor het planten varkens- of rundveedrijfmest toegediend. Vanaf het moment van de eerste vruchten neemt Janssen bladmonsters van het oude en jonge blad om de gehalten aan nutriënten vast te stellen. Aan de hand daarvan wordt bijbemest met een N of NK-bevattende korrelvormige meststof. “Het gaat maar om kleine hoeveelheden N, in orde van grootte van zo’n 25 kilo per keer. Het duurt een dag of 5 voordat die N begint te werken, het is dus niet bedoeld om een snelle groeistoot te bewerkstelligen, maar om het gewas rustig bij te sturen.”

Er zijn in courgette geen herbiciden toegelaten

Onkruid mechanisch

Op de vroegste percelen wordt het onkruid mechanisch bestreden na het verwijderen van het vliesdoek. “Er zijn in courgette ook geen herbiciden toegelaten en mechanisch lukt het prima. Bij het uitbreken van de eerste vruchten maken we ook meteen het plantgat onkruidvrij en dan blijft het wel schoon totdat de oogst 6 weken later eindigt.” De tweede planting volgt bij Janssen 3 weken na de eerste. Vanaf dan wordt er elke 2 weken geplant tot 15 juli de laatste de grond in gaan.

Weekprogramma’s invullen

De afzet verloopt via ZON fruit & vegetables. “Samen met de verkoper van ZON proberen we zoveel mogelijk vaste afnemers met vaste weekprogramma’s te bedienen en dat lukt goed. De meeste van onze courgettes gaan via ZON naar Nederlandse retailers.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.