teeltgeluid

‘Productie zakte na mooie voorjaarsweken terug’

Ad van Haperen is teeltadviseur bij Teboza, die de eigen teelt van dit aspergebedrijf bestiert.

Bij Teboza in het Limburgse Helden lopen de werkzaamheden door elkaar. Behalve dat met 26 man vast personeel op 150 hectare asperges worden geteeld, kweekt Teboza ook aspergeplanten op voor andere telers. Het gaat om 22 rassen die vanaf half maart worden gerooid. In totaal 10 miljoen planten voor heel Europa. De eigen teelt vindt plaats in de kassen, minitunnels en in de open lucht. Ad van Haperen is de bedrijfsadviseur die met het teeltteam de klus moet klaren. “De drukke tijd is begonnen. Plantmateriaal dat we rooien, wortelkluwen met op de kroon van de wortel de ogen, wordt in de loods gesorteerd, in zakken verpakt, gekoeld en zo snel mogelijk uitgeleverd.”

Verwarmde buitenteelt

Eind januari zijn de eerste eigen asperges al gestoken. Van Haperen: “We starten altijd in de kassen en vanaf begin maart komt de verwarmde buitenteelt in productie. De eerste asperges van onder de minitunnels worden nu gestoken en half april volgt de onbedekte teelt.” Volgens Van Haperen was de start goed, maar is de productie na de mooie voorjaarsweken teruggezakt. Ook was er hinder van de sterke wind. “De afgelopen weken zijn we ook druk geweest met het repareren van de minitunnels en het leggen van folie. De asperges worden bij Teboza vervolgens geschild en verpakt naar de wensen van de afnemer.

Bedden in november opgebouwd

Aspergeplanten groeien 20 centimeter onder het maaiveld, maar de nieuwe stengels strekken zich in tot 45 centimeter verhoogde bedden. Voor de vroege teelt zijn bedden in november opgebouwd, maar voor de late teelt vindt dit nu nog plaats. Daarnaast worden weer nieuwe velden aangelegd, die in april worden aangeplant. De grondbewerking bestaat uit egaliseren, waarbij de kopakkers aflopen. Daarna wordt de grond machinaal gespit tot op 70 à 80 centimeter. Er worden grondmonsters gestoken die een indicatie geven voor de bemesting. “We werken zoveel mogelijk met organische mest. Daar heeft de plant voorkeur voor, het maakt ze sterker, en we voldoen daarmee aan de criteria van PlanetProof. Het is wel een uitdaging om de kostprijs op hetzelfde niveau te houden”, aldus de adviseur.

‘Volg de grondtemperatuur’

De tweede uitdaging is het voorspellen van de oogst. “Mijn tip aan andere telers is om de plant goed in de gaten te houden. Volg de temperatuur in de grond en laat je niet net als vorig jaar verrassen.” De grootste zorg is namelijk het vinden van personeel. In de piektijd heeft Teboza 300 medewerkers rondlopen.

Auteur: Marga van der Meer

Of registreer je om te kunnen reageren.