Doorgaan naar artikel

‘Liever minder rotte dan dikkere witlofwortels’

Albert Bruins heeft zijn areaal witlof de afgelopen jaren licht uitgebreid van 130 hectare in 2016 naar 150 hectare. Qua afzet maakte hij in 2017 de overstap van ZON fruit & vegetables naar Fossa Eugenia. “Daar zijn nu 4 witloftelers bij aangesloten. Ik denk dat ze bij Fossa toch een iets andere marktbenadering hebben. Het bevalt ons in ieder geval goed.”

Bruins startte dit seizoen met het ras Ecrine, daarna volgde een perceel Atlas en 2 percelen Ombline. Momenteel forceert hij Flexine en dat blijft zo tot eind september. Daarna volgt nog een perceel Vintor. “In het nieuwe seizoen gaan we het anders doen. We starten dan met Ecrine, dan een perceel Ombline en de rest van het seizoen wordt Flexine. Atlas is een wat ouder ras dat het goed heeft gedaan, maar de wortelproductie valt vaak een beetje tegen. Met Ecrine hebben we de laatste jaren goede ervaringen opgedaan. We starten daar komend seizoen in de forcering ook eerder mee. Daardoor valt Vintor eruit.”

Wortelrot door Erwinia

Bruins verpakt zijn witlof in flowpack, de kwaliteit van het huidige lof is goed. “We hebben wel problemen gehad met wortelrot door Erwinia. Dat was op een perceel met Ecrine en later op een perceel met Ombline. We hebben nog wortels zitten van nog 4 percelen waar wortelrot in zat, maar in proeftrekken daarmee waren de wortels wel goed. Ik denk dat het scheelt dat die langer in de koelcel hebben gezeten, waardoor ze er toch wat harder uitkomen. Ook zijn de forceertemperaturen natuurlijk wat lager dan in het begin. We forceren nu bij 18 à 17 graden in plaats van rond 20 graden. Dan heb je toch minder kans op een uitbraak.”

Momenteel start hij met 18 graden watertemperatuur en 17 graden luchttemperatuur om na 2 weken te zakken naar 17 en 16 graden. De laatste dag zakt de temperatuur naar 10 graden. “We zitten zo op een schema van 21 dagen.”

Beter gezond dan dikker

Bruins krijgt niet echt een vinger achter de oorzaak van de wortelrot. “Ik zie wel dat de wortels van de percelen die in 2018 minder beregend zijn over het algemeen minder rot vertonen. Maar er is ook een perceel dat 4 keer beregend is en wel gezond is. Van de percelen die vaker beregend zijn, komen wel dikkere wortels, maar ik denk dat ze beter gezond kunnen zijn dan wat dikker.”

Vrij rijpe wortels

Uit de proeftrekken die hij deed met Flexine blijkt dat de wortels goed en gezond waren, maar misschien al wel wat aan de rijpe kant. “We beginnen in ieder geval met het opzetten van de rijpste, maar ik ben toch wel een beetje bang dat we in augustus/september tegen problemen aan gaan lopen. Het voordeel is dat we kunnen kiezen uit 8 percelen, er zit dus meer variatie in de wortels dan dat we alle wortels van maar een paar percelen hadden gehad.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Albert Bruins

witlofteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin