teeltgeluid

‘Egale pH door plaatsspecifiek bekalken’

“Begin week 11 starten we met de eerste venkelplanten”, vertelt Peer Schraven van Compliment uit Uden op 6 maart. “We hebben de bodem gescand op pH en op dat perceel varieerde die tussen 5,3 en 5,8.”

Het streven is een pH van 6. “De loonwerker heeft breedwerpig, aan de hand van taakkaarten, het perceel plaats-specifiek bekalkt. De strooibreedte is 10 meter en de gescande blokken zijn ook 10 bij 10 meter. Door op deze manier te bekalken, wordt de pH over heel het perceel veel egaler.” De bekalking werd in de loop van februari uitgevoerd. Kort voor het planten wordt nog patentkali gestrooid. De hoeveelheid is afhankelijk van de uitslag van een grondmonster, maar ligt rond 300 kilo per hectare.

Eco-ploegen of spitten

De grondbewerking voor het planten is ploegen met een ecoploeg met een Cappon-vorendrukker voor het plantklaar leggen van de bedden als er een groenbemester op het perceel heeft gestaan. Op zwarte grond wordt gespit en in dezelfde werkgang gebeurt het diepwoelen.

Plantdichtheid

Het ras bij de eerste plantingen is Solaris, later volgen diverse rassen. In principe gaat het om wekelijkse plantingen, maar daarin kan geschoven worden, afhankelijk van hoe de groei en de afzet verloopt. “Het streven is een mooi continu aanbod te hebben.” De vroegste plantingen met 4-centimeter perspotten komen onder vliesdoek met 80.000 planten per hectare. “Later in het seizoen kan dat wat ruimer zijn om het loof goed gezond te houden.”

Doek tot de oogst

De onkruidbestrijding bestaat uit een herbicidetoepassing direct na planten. “In principe volstaat dat tot aan de oogst en blijft het doek ook tot dan toe liggen. Als het toch nodig is, halen we het doek er een keer vanaf om te schoffelen. Tegelijkertijd kunnen we dan nog bijbemesten, maar ook dat is normaal gesproken niet nodig.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.