weblog

laatste update:18 mrt 2019

‘Asperges vroeg in het nieuws’

Al vroeg aandacht voor asperge is goed, maar het kan ook té zijn.

Zo belde mij 27 februari iemand van RTL, omdat hij beelden wilde maken van het steken van asperge in de vollegrond. De aanleiding was een bericht van het Brabants Asperge Genootschap van een week eerder dat er dit jaar weleens heel vroeg al asperges zouden kunnen zijn. Ik gaf aan dat hij best mocht komen filmen, maar dan in de kas, maar hij wilde per se beelden in de vollegrond. Dat hij zich de moeite van het verder zoeken beter kon sparen, omdat bij lage bodemtemperaturen en nachtvorsten onverwarmde asperge nog niet actief zijn, kreeg ik hem echter niet aan zijn verstand gebracht.

Verwarmde percelen

Hoewel er begin maart vanuit verwarmde percelen onder minitunnels al wel asperges gestoken zijn, denk ik toch dat we gezien de weersvoorspellingen tot ongeveer half maart – met dagtemperaturen van 10 à 12 graden en weinig zon – juist niet al snel volop aan het oogsten zijn. Dat hoeft ook niet, want het seizoen kan beter geleidelijk op gang komen, weten we inmiddels uit de ervaring van vorig seizoen.

Prijsvechters

Dat brengt me op het volgende, ik hoop dat er snel een einde komt aan het prijsvechten van de supermarkten. Nu nemen ze nog genoegen met minder marge op groenten en fruit, maar op een gegeven moment willen ze dat toch weer terugverdienen en dan betalen meestal de telers het gelag. Maar na 2018 is het juist belangrijk dat we weer eens wat geld verdienen, zeker gezien de extra kosten voor PlanetProof en het hogere btw-tarief van 9%.

Voldoende personeel wordt de grootste uitdaging

Personeel

Vroeg speelt trouwens ook al het probleem om je personeel geregeld te krijgen. Ik klop het af, want bij ons gaat het vrij goed, maar ik hoor van collega’s die hun personeel voor het nieuwe seizoen aan het polsen zijn dat er veel niet terugkomen. Als dat de voortekenen zijn, dan belooft het verkrijgen van personeel echt een uitdaging te worden. Als één van de voorwaarden daarvoor zie ik een fatsoenlijke huisvesting op het eigen bedrijf. Dat vraagt een goede regeling en ik roep gemeenten, provincies en de regering dan ook op daaraan medewerking te verlenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.