Doorgaan naar artikel

‘Ik schat een derde tot de helft meer schoningsuren’

Voor Frank Schelfhout zit het preiseizoen er sinds eind januari op. De voorzorgsmaatregelen die de biologische preiteler in het Belgische Bornem had getroffen om indien nodig het gewas te kunnen afdekken met HowCover-doek, waren achteraf gezien niet nodig.

Frank Schelfhout: “Toen er vorst voorspeld werd, hebben we alles wat nog op het veld stond gerooid en in de koelcel gezet. We hebben ruimte om voor circa 14 dagen prei op voorraad te rooien en dat was ruim voldoende voor wat we nog hadden staan.”

Stokken of vlaggen

De laatste rassen waren Vitaton en Aylton. “Wat me bij Aylton dit seizoen opviel, is dat er nogal wat planten tussen zaten waarvan de bladeren bij elkaar bleven zitten. Zo vormen de buitenste bladeren als het ware een koker, waardoor de binnenste bladeren naar boven groeien. Wij noemen dat stokken. Het is een raar gezicht wat je wel vaker ziet, maar dit jaar vond ik dat bij Aylton toch opvallend. Waar dat verschijnsel door ontstaat, weet ik niet. Misschien hangt het samen met de hitte en de droogte.” Dat laatste bevestigt Mark van Lier van Nunhems desgevraagd. “Aylton is iets gevoelig voor stokken of vlaggen, maar je ziet het in meerdere rassen dit seizoen als gevolg van de weersomstandigheden. ”

Gemiddelde productie

Over het seizoen bekeken is Schelfhout tevreden over zijn productie. “Ik heb het nog niet precies uitgerekend, maar bij ons is die volgens mij niet minder geweest dan in voorgaande seizoenen, vooral doordat we regelmatig beregend hebben. Wel hebben we wat ruimer geplant dan we gewend waren, dus dan wordt de prei sowieso dikker. Dat kan een beetje een vertekend beeld geven. Ook zag je dat de prei vanaf eind december in kwaliteit achteruit ging. Dat is normaal, zeker bij biologische prei, maar deze keer hadden we toch aanmerkelijk meer werk aan het extra schonen door slijtage. Ik schat wel een derde tot de helft meer aan uren.”

Schade preimineervlieg

Ook in de prei die de laatst 1,5 maand geschoond werd, viel de aantasting door preimineervlieg mee en bleef de ziektedruk van roest stabiel. “Van collega biotelers hoor ik wel serieuze schade door preimineervlieg. Als de aantasting tot in het hart zit, kun je zo’n prei weggooien. Dat kan toch leiden tot een flink verlies aan productie.”

Planten weeuwenbloemkool

Rond 20 februari heeft Schelfhout zijn eerste weeuwenbloemkolen geplant. “De planten hebben we zelf opgekweekt in 7,5 centimeter perspotten in ons kasje. Ik zit nog te wachten op de biologische mest, als die er is kunnen we die uitrijden en het perceel plantklaar leggen.” De vroegste plantingen komen onder vliesdoek of HowCover. Na de 7,5 centimeter perspotten volgen de 6-centimeters en voor de zomer de 5-centimeter perspotten.

Grondwater nog niet op peil

Schelfhout verwachtte dat beregening voor de weggroei wel noodzakelijk zal zijn. “Het grondwater is hier nog altijd niet op peil. De bovengrond is ook best wel weer aan de droge kant. Ik vermoed dat we de gevolgen van de droogte in 2018 ook in 2019 nog wel een tijdje zullen merken.”

Auteur Stan Verstegen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin