Doorgaan naar artikel

‘Bijzonder, op 21 februari gestart met bloemkool planten’

Frank Slagter is naast Peter, Marc en Hugo een van de 4 broers binnen de firma M. Slagter Flowers & Vegetables in Hoogkarspel. Ze telen op jaarbasis zo’n 150 hectare bloemkool in West-Friesland.

Voor de bewaring beschikken de 4 broers sinds 2016 over 3 nieuwe koelcellen. Die worden in de winter verhuurd voor andere producten. In de winter broeien ze irissen, gevolgd door de teelt van pioenrozen. “Dat is vooral een activiteit voor de maand mei.”

Winterbloemkool telen maakt geen onderdeel uit van de bedrijfsvoering. “Daar zijn we op een gegeven moment mee opgehouden. Vervolgens hebben we de teelt weer opgepakt, en zijn we er weer mee gestopt. Voor ons is winterbloemkool niet echt interessant. We hebben alternatieve activiteiten, die bevallen goed en met de teelt loop je nogal wat risico vanwege vorst en kwaliteitsproblemen.”

Start nieuwe seizoen

De teelt van vroege bloemkool vormt wel een onderdeel van de bedrijfsvoering, waarbij ‘vroeg’ dit jaar ook echt vroeg is. “Morgen gaan we planten, of anders overmorgen,” aldus Slagter op 20 februari. “Dat is bijzonder, want in eerdere jaren viel de vroegste planting op 28 februari. De plantenkweker belde gisteren met de mededeling dat de planten klaar zijn. Je kunt de bakken dan thuis afstapelen en ze nog een week laten staan, of je kunt meteen beginnen met uitplanten. We kiezen voor dat laatste, maar het blijft altijd dubben. Misschien dat je over een paar weken moet concluderen dat het beter was geweest wat later aan de gang te gaan. Daar staat tegenover dat het nu gunstig weer is met weinig risico op vorst, en dat de grond er goed bij ligt. Bovendien is bekend dat de planten wel wat kunnen hebben, als ze een week in de grond staan.”

Lees verder onder de foto

Bloemkool planten in Andijk. - Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Bloemkool planten in Andijk. – Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Jaarrond wild; hazen, koolduiven en ganzen

De 8 centimeter perspotten van het ras Viviane worden in de grond gezet met een Perdu-plantmachine. Dat gebeurt op vast land. De grond is vorig najaar na een rondje bloemkool bewerkt met een schijveneg en gespoten tegen onkruid. Dit voorjaar volgt een bewerking met een voorop de planttrekker hangende freesbak. Hieraan voorafgaand werd begin vorige week bemest met 220 kilo KAS per hectare.

Na het planten volgt nog een onkruidbestrijding en gaat het gewas onder mikro-klimadoek. Dat helpt tegen de vorst en tegen wild. “De aanpak van wild kost altijd energie. Met hazen, koolduiven en ganzen heb je jaarrond te maken.”

Gebruikelijke rassen

Na Viviane volgen de plantingen met Easytop – eerst op 8-centimeterpotten, daarna op potten van 6 centimeter – en met Brunel. “Nee, geen nieuwe rassen, gewoon het gebruikelijke rijtje.” De personeelsvoorziening op de 4-rijge Perdu is geen probleem. “We hebben mensen uit de bloemen beschikbaar, ze wisselen het ene voor het andere werk in. Het geeft wel even wat extra drukte, meer niet.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Frank Slagter

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin