Doorgaan naar artikel

‘Veel Chinese kool gesneden, weinig gefreesd’

“Mijn zoon is vandaag weer weg”, vertelt Wim van den Eertwegh in Kessel. Het is woensdag 18 december, weer een boerenprotestdag.

“Deze ochtend moesten de deelnemers zich verzamelen in Someren, van daaruit ging de rit naar Venlo om Duitse collega’s op te pikken, vervolgens ging het richting het zuiden. Het eindpunt was een distributiecentrum, daar hebben ze hun trekkers langs de toegangsweg staan. Goed zichtbaar, maar niet hinderlijk. Van het personeel van dat distributiecentrum kregen ze koffie en broodjes aangereikt. Er is nog steeds sympathie voor de protesten.”

Het zit Van den Eertwegh wel dwars dat alle protesten tot nu toe nog niet meer hebben opgeleverd dan vage toezeggingen en beloften. “Dan zie je ook nog dat retailorganisatie CBL met een enkel kort geding in staat is om mogelijke blokkeeracties direct van de baan te krijgen.”

Op rivierklei

Op het bedrijf in Kessel is de laatste Chinese kool op 1 december af land gesneden. “Meestal kunnen we nog wel wat langer doorgaan, maar dit jaar zag je het gewas vrij snel verslijten door de relatief hoge temperaturen overdag én ’s nachts. Bovendien bleef het gewas door de neerslag continu vochtig.”

Zware grond is uiteraard geen garantie op succes

Over het hele seizoen gezien viel het oogstpercentage erg hoog uit. “We hebben geen enkele planting volledig weggefreesd. Dat heeft te maken met de in het algemeen goede prijsvorming, en vanwege het feit dat de kool op zware rivierklei stond. In vergelijking met telen op bijvoorbeeld zand geeft dat minder problemen doordat de bodemtemperatuur wat lager blijft en de vochtvoorziening stabieler is. Zware grond is uiteraard geen garantie op succes. Je kunt vanwege neerslag niet altijd planten wanneer je zou willen. De laatste 2 jaar hebben we daar overigens geen problemen mee gehad. Verder is de weggroei lastiger dan op zand. Het kan gebeuren dat planten min of meer tussen de grondkluiten terecht komen, zeker dan moet je zorgen voor voldoende vocht om de groei erin te krijgen. Groeit zo’n gewas eenmaal, dan gaat het ook door.”

Start in februari

De tweede en derde week van februari gaat de eerste Chinese kool weer de grond in, in een teelt in de kas. “We stoken niet, maar omdat de temperatuur onder glas behoorlijk stabiel is, verloopt de teelt stabieler dan in een buitenteelt onder vliesdoek. We beginnen met Manoko, dat ras heeft de hoogste tolerantie tegen schot. ”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Wim van Eertwegh. Foto: Van Assendelft
Wim van den Eertwegh

asperge-, rabarber- en Chinese koolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin