teeltgeluid

‘Met 5 ton prei meer gaat de kostprijs toch omlaag’

Was het eerder aanpoten om het met beregenen te kunnen bijhouden, in de afgelopen weken viel er dusdanig veel neerslag dat dit niet meer aan de orde was.

Het nadeel is dat onder de huidige omstandigheden met relatief nog hoge temperaturen en opspattend water, phytophthora porri kan toeslaan. “We hebben schimmels tot nu toe goed onder controle, maar we hebben de gewassen die we onder micro-klimadoek leggen eerst nog een keer tegen papiervlekken behandeld”, vertelt Mari van den Heuvel van Genson Fresh Fruits & Vegetables.

Vooral voordelen micro-klimadoek

Sinds week 49 ligt er bij Genson zo’n 60 hectare onder dat doek. “Een voordeel is dat onder dat doek het water niet kan opspatten. Je krijgt dus in ieder geval niet alsnog te maken met papiervlekken. De prei is goed beschermd tegen de vorst en omdat micro-klimadoek vrij open is, droogt het gewas evengoed nog behoorlijk goed op. Het geeft dus ook de rust dat er met die gewassen weinig kan gebeuren.”

Van den Heuvel: Het enige nadeel is dat sneeuw of ijzel op het doek kan blijven liggen. Op een gegeven moment kan het gewas dat niet meer dragen en dan gaat het voor de bijl, met kromme prei en veel bladbreuk als gevolg. Toch weegt dat niet op tegen de voordelen.”

Met een ploeg van acht tot negen mensen leggen ze 7 hectare doek per dag. Om de negen bedden is een rij gerooid om het doek te kunnen vastleggen.

Slijtage rijpere gewassen

De late herfstprei waarin momenteel gerooid wordt, heeft wat last van slijtage. “Dat komt door de huidige weersomstandigheden, je ziet het vooral in de gewassen die wat aan de rijpe kant zijn. In de winterprei zie je het niet. Het betekent extra werk, want er moeten één of twee bladeren meer vanaf.”

Prei in koelcel

Om een eventuele vorstperiode voor te zijn, zit inmiddels ook zo’n 9 hectare in de koelcel. “We moeten vooruit werken want eind week 51 gaat veel van ons personeel naar huis en ze komen pas in de eerste volle week van januari weer terug. Er blijft alleen een schoningsploeg over om de bestellingen te verwerken”, aldus Van den Heuvel op 12 december.

Streven naar hoge producties

In september kregen de gewassen een bijbemesting met een langzaam vrijkomende meststof, rond half oktober werden de late herfstrassen die dat nodig hadden, extra bemest. “We streven toch naar hoge producties. Ik schat dat we nu rond 50 ton per hectare zitten, maar 5 ton meer betekent toch dat de kostprijs daalt.”

Eigenschappen rassen

Voor de zomerteelt van 2020 zijn de plannen al weer rond, begin januari is de herfst- en winterprei aan de beurt. Naast de perceelkeuze is de rassenkeuze een belangrijk aspect. “We kiezen de rassen met de hoogste producties. Daarnaast speelt schoningsgemak een grote rol en verder de ziektegevoeligheid. Wel kun je beter een ras hebben dat net iets minder kilo’s haalt, maar makkelijker schoont. Per saldo ben je dan beter uit. Tenslotte is met ons areaal een lange veldhoudbaarheid belangrijk, want dan kun je langer op het optimale moment rooien. En dat werkt natuurlijk weer door in de benodigde arbeidsuren. Het blijft toch een zoektocht het meest optimale eruit te halen.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.